Båtbygger og teknologiselskap flørter med verdens største havn
Ny avtale kan sikre norske Moen Marin og Remota debut i Østen med fjernstyrte patruljebåter.
– Det var litt av en opplevelse. Leder for forretningsutvikling i Moen Marin, Mariell Ulla Toven, er nettopp kommet hjem etter en uke på noen av Singapores største maritime messer.
Hun legger engasjert til:
«Å snuse» er nok en liten underdrivelse. Det var nok mer en flørt – med håp om faste avtaler over tid.
Hvor mange det blir er det fremdeles for tidlig å si noe om.
De helelektriske båtene skal utvikles i samarbeid mellom de norske selskapene Moen Marin fra Trøndelag og Remota fra Haugesund.
I tillegg har de fått med seg Cyan Renewables og som er et singaporsk investeringsselskap.
Neste steg blir å få tak i kunder. Det skal blant annet sistnevnte selskap hjelpe til med.
Verken Moen Marin eller Remota har salgskontorer i Singapore – eller i Østen for øvrig.
Men nå er de to norske selskapene «i gang».
Mariell Ulla Toven, Moen Marin.
– Det var veldig positivt, og kanskje et steg inn i et nytt marked? Men i første omgang var jeg til stede de største maritime messene her nede for å speide litt. Bli kjent med markedet og treffe folk som ønsker å vite mer om norsk teknologi. For i Singapore er de på mange områder kommet vel så langt i det grønne skiftet som her hjemme, sier Toven.
Hun understreker at det er store forhold på havnen i Singapore, og at markedet er til stede for en norsk bedrift som leverer arbeidsfartøy.
– Singapore er en av verdens travleste havner, med rundt 1200 båter til enhver tid. Landet har satt som mål å bli en nullutslippshavn innen 2030, noe som gir store muligheter for grønne løsninger. I tillegg opplevde jeg at de er veldig opptatt av norsk teknologi i Singapore, og vår erfaring med elektrifisering, sier hun.
– Da er vi inne på losbåt/patruljebåt-segmentet hvor som det er stor etterspørsel etter utslippsfrie båter i, både i Norge og utlandet sier hun.
Mest i Norge
Trønderne i Moen Marin leverer hovedsakelig til det norske markedet.
Men et par internasjonale kontrakter har det blitt.
Båtbyggerne fra Trøndelag har levert arbeidsbåter til Island og Storbritannia.
Og til og med noen båter til sjeikene i Saudi-Arabia står på listen over hva de har signert hjem.
Moen Marin har levert 100 hybrider båter med diesel-elektrisk motor. Det betyr også at båtene kan lades ved landstrømanlegg – på lik linje med en hybridbil, enkelt forklart.
I tillegg har de solgt 100 helelektriske båter.
– Vi blir et lite landslag
Men for at Østen-drømmen og debuten i et nytt marked skal slå gjennom, er båtbyggerne i Moen Marin avhengig av fjernstyrings-ekspertene i Haugesund-selskapet Remota.
– Moen Marin er god på å bygge båter. Vi har etter hvert blitt gode på fjernstyring fra egne fjernstyringssentre på land. Jeg synes det er spennende å samarbeide med Moen om å få levert båter til blant annet Singapore havn. Vi blir som et norsk, maritimt landslag sier konsernsjef i Remota, Sveinung Soma til Kystens Næringsliv.
Remota-sjefen har stor tro på at fjernstyring av små og store fartøy til havs blir mer og mer vanlig.
– Det er en kjensgjerning at vi mangler sjøfolk. Enkelte fartøy kan fjernstyres fra land, som en modellbåt, og sikkerheten vil opprettholdes. Jeg tror at fjernstyring vil bli mer og mer aktuelt i tiden som kommer, sier Soma.
Ferjene skal ikke fjernstyres, men mye kan kontrolleres fra landanlegget.
– Vi har egne kontrollrom i Aberdeen og Haugesund hvor vi kan fjernstyre ROV-er og har også testet ut å fjernstyre supplyfartøy og deres operasjoner. Men så lenge det er folk om bord, er det ikke tillatt med fullstendig fjernkontroll fra land, sier Soma.
Det største fartøyet Remota kan fjernstyre er en Østensjø-båt på 84 meter.
Men nå håper de å debutere med sin teknologi på patruljebåter i Singapore på under 20 meter.