Birger leverer vannjet-redningsbåter du aldri har sett før
Båt-veterandesigneren Birger Kullmann har designet vannjet-redningsbåter til Sjøredningen som ikke står i lærebøkene - og overbeviste kong Carl Gustaf.
Svenskene har kjøpt designen hans på nye redningsbåter, med støtte fra kong Karl Gustaf som har donert en 15 meters redningsbåt.
I alt skal svenskene produsere ni redningsbåter med nordmannen Birger Kullmanns (68) design.
Og flere kan det bli.
Den svenske sjøredningen kan sammenliknes med Redningsselskapet i Norge.
Med en liten forskjell: svenskene får ikke statsstøtte, og har en haug med frivillige som opererer båtene.
Derfor er de også avhengig av privat støtte.
Ett land mangler for tiden i porteføljen
– Jeg har tegnet fritidsbåter og kommersielle fartøy til mange land. Men i Norge er det akkurat nå tyst. Men nå skal i alle fall svenskene få på plass sine redningsbåter, sier båtdesigner Birger Kullmann til Kystens Næringsliv.
Kullmann var blant annet med i konkurransen med å designe de mye omtalte nye politibåtene. Det oppdraget gikk til svenskene.
– Jeg skal ikke si så mye om det, men tradisjonelt sett er det en fordel å gå for et konsept som er grundig testet på sjøen. Ikke bare fine tegninger i 3D-format på PC-en, sier han nøkternt.
Men svenskene tok imot Kullmann med åpne armer.
Helt nye løsninger
Den første K12 gikk på vannet i fjor, den neste K9 (9m) er nettopp lansert, og den siste K15 (som er donert av Kong Carl Gustaf) er nå i oppstart i produksjon.
K9 har en single installasjon med VP D6 dieselmotor og vannjet fra Kongsberg (Kamewa).
K12 har samme vannjet og maskineri i twin installasjon.
Båtene har 40–45 knop som øvre utrykningshastighet. Besetning vil i stort være frivillige mannskap.
– Alle de nye designene får siste utgave av mine dobbeltkrumme skrog og arrangement ombord som er helt nyutviklet og inneholder en del løsninger som ikke har vært sett tidligere. Men samtidig er bygget på eksisterende og velprøvde skrog som er testet i de røffeste forhold, sier Birger Kullmann til Kystens Næringsliv.
En spesiell skrog-type
Han legger til at han har ansvaret for konseptvikling og design, og har utviklet helt nye skrog for båtene.
9-meteren har et skrog av glassfiber og en overbygg av karbon. 12-meteren er et rent karbonsandwich-fartøy.
–Skrogene til begge båtene er skiller seg ut ved at de har dobbeltkrommet skrog. I tillegg er vannjetene integrert i et innkapp i skroget – og ikke på et tradisjonelt akterspeil – motsatt av det lærebøkene og tradisjonell bruksanvisning sier. Da får de bedre effekt, sier Kullmann.
Han legger til at det aldri har vært aktuelt å lage disse redningsbåtene med tradisjonelle propeller.
– Det har ingen hensikt. Vannjet har suverene manøveregenskaper, samt at når båten skal redde noen opp fra vannet, vil du ikke ha propeller som kan skade folk, sier han.
Bygges i Sverige
Båtene bygges i samarbeid med Swedeship Composite i Hunnebostrand, som står for karbonsandwich-skrog, dekk, overbygg og innredning, og utrustning hos Ø-varvet/ SSRS på Hønø.
– Jeg har tegnet ulike redningsbåter i snart 30 år. De ønsket et design og en modell som var godt testet i røff sjø fra før. De har ikke tid eller interesse av å bestille prototyper. De vil ha båter de kan stole på, som fort kommer seg ut i skjærgården for å redde liv, sier Kullmann.
– Velrenommert designer
Jonas Carlsson, ansvarlig for nybyggprogrammet hos fra Sjøredningsselskapet i Sverige sier til at de kjente godt til Kullmann fra tidligere.
– Vi har testet K9-båten i vannet to ganger, og er veldig fornøyde. I løpet av et år har vi 16.000 skarpe oppdrag. Fra Birger Kullmann har vi sju K9 under produksjon. Men designen ligger der, så vi kan produsere så mange vi har penger til, sier Carlsson til Kystens Næringsliv.
– Kullmann er et velrenommert navn innen båtverdenen med flere utprøvde modeller. Han hadde en god forståelse for våre ønsker, og allerede på idéstadiet følte vi at hans design passet våre behov godt.
Han legger til at de har bestilt en veldig stabil båt.
– Kjennetegnene til Kullmanns design er en lang vannlinje med en skarp baug. Mye volum i forpartiet, samt at kanten akkurat berører vannflaten, gir god oppdriftsvolum og en stabil båt i stillestående tilstand. Samtidig som den har en smal vannlinje i høy fart. Båtene har gode retningsstabile egenskaper og svært lite sprut, sier Carlsson.
I operasjon en god stund
Den førsts K12 har vært i nærmest kontinuerlig drift siden forrige sommer.
Den har vært til 200 års jubileum hos RNLI (UK) og KNRM (Nederland) samt til omtrent hver eneste stasjon Sjøreddningen har kysten rundt.
K12 er vel fire tonn lettere, bruker 40 prosent mindre drivstoff og har 10 knop høyere topphastighet enn 12m klassen den avløser.
– Det er omtrent like mange K12 i produksjon nå som K9, sier Kullmann.
Skulle vært pensjonist, men …
Kullmann er 68 år, og skulle vært pensjonist. Men han fortsetter.
– Å designe og utvikle båter er alt for gøy og utfordrende til at jeg kan gi meg nå, sier han.
I tillegg til å designe redningsbåter for svenskene, har blant annet Kullmann tegnet alt fra avanserte havkappseilere til taket på Vikingskipet på Hamar.
Han har også ved tidligere anledninger levert båter til Redningsselskapet her hjemme.
Men det hele startet med en båttype mange kjenner til.
Et lite fartøy som starter sin reise ofte 40 meter over vannflaten.
– Jeg var en av de første i bransjen som tok i bruk avansert 3D-verktøy for å tegne livredningsbåter og annet maritimt utstyr. Etter at jeg la opp som havseiler, fikk jeg oppdrag med å tegne offshorefartøy, cruise-livbåter og fritt fall-båter. Jeg tror fremdeles jeg har verdensrekorden med å designe verdens største frittfall- båt for Norsafe og Umoe Schat-Harding, sier Kullmann.
Runder av med det han startet med
Han legger til at på mange måter er sirkelen sluttet.
For fritt fall-båtene var forut sin tid, mener han.
– K9 har et skrog som er en videreutvikling av mine FRB (Fast Rescue Boat) skrog for Umoe Schat-Harding (nå Palfinger) og Norsafe (nå Viking) gjennom vel 35 år. K9 er med utgangspunkt i K8 (Umoe modell Stinger 760) som er regnet som «benchmark» for offshore FRB skrog. Derfor er det nå kjekt å levere redningsbåtene til svenskene, sier han.