Brødrene Aa: – Kjekt å si til de ansatte at de kan komme tilbake på jobb etter påske
Nå får de ansatte ved den kriserammede båtprodusenten informasjon om veien videre. Den er sikret en drøy måned frem i tid.
Avtalen mellom båtprodusenten, Sparebank 1 og kundene Fjord 1 og Rødne innebærer at permitteringsvarselet er utsatt, og at en umiddelbar permittering er unngått.
– Kjekt å si til de ansatte at de kan komme tilbake på jobb etter påske, sier styrelederen, tydelig lettet over telefonen.
– I den perioden må vi finne en langvarig løsning, sier Nydal.
Noen timer tidligere:
– Vi jobber for fullt ennå, og holder på å få på plass en kortsiktig ordning, forteller styreleder Gustav Johan Nydal på telefon til Kystens Næringsliv.
Klokken er 10, og forhandlingene om veien videre var da på overtid. Han håpet fremdeles «på en løsning som skal kjøpe oss tid i noen uker», som han uttrykte det dagen før. Mye av fremtiden for to fabrikker, og 170 ansatte har vært i hendene på velvillige kunder, kreditorer og finanspartnere.
– Om vi ikke får en langsiktig løsning på plass, så er det skifteretten. Samtidig mener vi at det er gode grunner til ikke å frykte det.
Gustav Johan Nydal
Klokken 10 i dag, onsdag, skulle de ansatte blitt informert om veien videre, men klokken var først kvart over tre før det er offisielt.
Håpet ligger fremdeles i eksisterende kunder, påbegynte oppdrag, forståelse blant bank og kreditorer – og nye kjøpere til Norled-oppdraget.
Båtprodusenten har vært gjennom tunge tider tidligere, og måtte i starten av 2022 si opp 35 ansatte, etter en runde permitteringer året før. Den gang lå mye av grunnen i pandemien, og et strupt hurtigbåtmarked.
I 2023 pekte igjen pilene oppover, med plussresultat i boken. I 2022 lå det på -9,9 millioner i regnskapet før skatt. Året etter var betydelig mer lystig lesning. Årsresultatet viste positive 5,5 millioner kroner før skatt. Finansinntektene steg også fra 9,0 millioner til 11,5 millioner kroner.
Marginene har likevel hele veien vært trange.
Dramatisk, også for kommunen
– Det er helt klart dramatisk, både for bedriften og for de ansatte, sier Arnar Hans Kvernevik til Kystens Næringsliv i går.
Arbeiderparti-ordføreren i Gloppen kommune har et flertall av de 170 menneskene Brødrene Aa sysselsetter tett på seg.
Rundt 140 av de ansatte jobber ved verftet i Hyen, og en stor del skatter til Gloppen kommune. Resten av arbeidsstokken sogner til produksjonslokalene i Eikefjord i Kinn kommune.
– Også for kommunen og skatteinntektene vil konsekvensene være dramatiske, fortsetter Gloppen-ordføreren.
Gloppen kommune, i det gamle Nordfjord fylke i dagens Vestland, har 5926 innbyggere. Rundt 700 av disse bor i og rundt lille Hyen.
– Brødrene Aa er en av tre større hjørnestensbedrifter i Gloppen kommune.
Ordføreren bruker ordet «samfunnsansvar» når han vurderer båtleverandørens fremtid.
– Samfunnsansvar, på alle involverte. Vi oppfordrer banken, men også kreditorene og kundene til å ta et slikt ansvar. Selv er vi nødt til å «ligge på været» inntil videre. Når vi får et klarsignal, vil vi bruke vår støtte og kontakt med myndighetene, næringsministeren og stortingsgruppene.
God dialog
Direktør for bedriftsmarkedet i Sparebank 1 Sogn og Fjordane, Roy Stian Farsund, fortalte i går til Kystens Næringsliv at banken på lik linje med Brødrene Aas styreleder Gustav Johan Nydal har sett en «god og konstruktiv dialog» mellom partene.
Farsund understreker at han ikke kan uttale seg detaljert om en pågående sak, men at bankens lokale tyngdepunkt og kortreiste beslutninger gjør at de generelt kommer tett på kunder og hjørnestensbedrifter.
På godt og vondt.
– Det vi må ha med oss er at dette kan ha store konsekvenser. Vi kan løfte ulike prosjekter, og vi har mulighet til å vektlegge både personlig og lokal evne til å gjennomføre. Samtidig må vi også stille de krevende spørsmålene.
Farsund minner om at en sak som den rundt Brødrene Aa, vil banken være én av flere parter.
– Vi er sjelden alene, men i sum kan vi få til en løsning.
Forskuddet er hovedproblem
For Gloppen-ordfører Kvernevik handler om et ennå uavklart og komplekst bilde, som han håper er løst i dag.
– Hovedproblemet er forskuddet på Norled-kontraktene. De er trolig underlagt en bankgaranti, som banken igjen typisk vil ha en garanti for gjennom staten. Om fartøyet blir solgt, vil det løse mye.
Kvernevik legger lite imellom om hvordan det grønne skiftet oppleves fra innerst i innovative Nordfjorden.
– Det er generelt beklagelig at krav til nyskapende og klimavennlig teknologi gis for dårlige rammevilkår, og at gode og innovative løsninger derfor teknisk og økonomisk er vanskelig å realisere på kort sikt.
– Det er helt klart behov for et bedre sikkerhetsnett for bedriftene som utvikler ny teknologi.
(Vilkår)