Bunker Oil advarer: – Norge kan miste halvparten av drivstofflageret

Esso Norge truer med å stenge Slagentangen om lovendring blir virkelighet. Bunker Oil frykter økte kostnader og svekket beredskap dersom det skjer.

Bunker Oil AS har bunkringsanlegg fra Tananger i sør til Kirkenes i nord, og hovedanlegg i blant annet Ålesund, Tromsø, Hammerfest, Båtsfjord, Bergen og Sløvåg. Hovedkontoret ligger i Ålesund.
Bunker Oil AS har bunkringsanlegg fra Tananger i sør til Kirkenes i nord, og hovedanlegg i blant annet Ålesund, Tromsø, Hammerfest, Båtsfjord, Bergen og Sløvåg. Hovedkontoret ligger i Ålesund.Foto: Bunker Oil AS

– Bunker Oil har per i dag en forsyningsavtale med Esso Norge, og de velger selv hvordan de vil forsyne våre anlegg i Norge.

Salgssjef i Bunker Oil Nord-Norge, Bjørn Tore Mathisen, sier til Kystens Næringsliv, at det er synd om kostnadene blir så høye på grunn av den foreslåtte lovendringen om å innføre norske lønnsvilkår i norske farvann at det ikke lenger lønner seg for aktører å opprettholde drift i Norge.

Esso Norge har varslet at de vil måtte legge ned sin største drivstoffterminal i Norge, Slagentangen, dersom lovendringen trer i kraft.

Ifølge Proff.no hadde Esso Norge AS' avdelinger Slagen og Valløy 54 ansatte i 2023.

Mister 50 prosent av lagringskapasiteten

Bunker Oil AS har bygget opp et omfattende nettverk av bunkringsanlegg langs hele norskekysten.

Med egne tankskip og bunkringsbåter leverer selskapet drivstoff og smøremidler til store deler av den norske kystflåten.

– Hvis kostnadene ved å forsyne fra Slagen blir for høye ved en slik innføring, vil produktene komme direkte fra utlandet inn til våre terminaler, sier Mathisen.

Han beskriver det scenarioet som en «ulempe» for Bunker Oil, men sier også at en eventuell nedleggelse av terminalen på Slagen vil slå negativt ut for hele Norges drivstoff-beredskap.

– Dette vil være en ulempe for Bunker Oil, men ikke minst for Norge som da vil miste vel 50 prosent av lagringskapasiteten for drivstoff, sier Mathisen.

Bjørn Tore Mathisen er salgssjef i Bunker Oil Nord-Norge.Foto: Bunker Oil AS

– For å opprettholde beredskapen i Norge er det helt nødvendig å ha en sterk forsyningskjede og lagerkapasitet til blant annet bunkringsindustrien langs kysten for å holde sivil og militær maritim virksomhet forsynt med drivstoff, sier Mathisen.

Mener lovendring vil gi flere norske sjøfolk

Det som av sjømannsforbundene har blitt beskrevet som en viktig seier som skal sikre levelige lønns- og arbeidsvilkår, blir omtalt som direkte næringsfiendtlig av selskap og aktører på arbeidsgiversiden i maritim næring.

– Vi forholder oss til de faglige rapportene som har blitt utarbeidet i forbindelse med den foreslåtte lovendringen.

Det sier Stian Grøthe, leder for politikk og myndighetskontakt i Norsk Sjømannsforbund til Kysten Næringsliv.

Stian Grøthe, leder for politikk og myndighetskontakt Norsk Sjømannsforbund.Foto: Tri Nguyen Dinh, Maritim Logg

– Vi mener at denne lovendringen på lang sikt vil føre til mer rekruttering når vi får trygge lønnsvilkår på plass for sjøfolk, sier Grøthe.

Regjeringens foreslåtte krav om norske lønnsvilkår på skip i norske farvann skal opp til første behandling i Stortinget første uken i juni.

Regjeringens foreslåtte krav om norske lønnsvilkår på skip i norske farvann skal opp til første behandling i Stortinget første uken i juni, sier Grøthe.

Flere arbeidsgivere er sterkt negative til det foreslåtte kravet. De peker på at konsekvensen blir færre arbeidsplasser, og et dårligere tilbud av tjenestene de leverer langs hele kysten.

– Først og fremst vil dette gagne norske sjøfolk. Det vil gjøre det mindre attraktivt å ansette utenlandsk arbeidskraft billig, og gjøre at utenlandsk arbeidskraft får likere konkurranse med norsk arbeidskraft, sier Grøthe.

Store deler av norsk skipsfart benytter i dag utenlandsk arbeidskraft, som i mange tilfeller er rimeligere enn norske sjøfolk. En foreslått lovendring kan dermed få direkte konsekvenser for lønnsomheten i flere rederier.

– Tror du dere kommer i mål med lovendringen på Stortinget?

– Vi tror vi kommer i mål med denne prosessen, men det er et valg til høsten og da er det klart at det kan komme nye vedtak og lover som reverserer det vi har jobbet for å få på plass, sier Grøthe.

Bunker Oil AS er en totalleverandør av drivstoff og smøremidler til både maritim og landbasert industri, og har bygget opp et av landets mest omfattende nettverk for bunkers langs norskekysten.Foto: Bunker Oil AS

Vurderer å legge ned Slagentangen

Esso Norge, et datterselskap av den amerikanske oljegiganten ExxonMobil, har varslet at lovendringen vil påvirke driften deres, melder E24.

Hvis loven vedtas kan det komme til å medføre at Slagentangen og andre drivstoffterminaler langs norskekysten blir avviklet, skriver Esso Norge i et høringssvar til lovforslaget.

Esso Norge mener forslaget vil flytte mye av drivstofftransporten over fra sjø til vei.

«Videre vil forslaget kunne gi en kraftig økning i drivstofftransport på tankbil på vei. Det vil medfører økt risiko, større slitasje på veinettet og større klimautslipp enn om drivstoffet hadde blitt fraktet på skip til lagre langs kysten», skriver selskapet i et høringssvar til lovforslaget.

Advarte mot lovforslaget

Både NHO, Kystrederiene og Norges Rederiforbund advarer mot å innføre lovforslaget.

– Vi er uenig i denne saken. Lovendringen vil føre til færre norske sjøfolk. Norske sjøfolk har allerede norsk lønn. Det vi snakker om nå er utenlandske sjøfolk, som ikke bor i Norge, ikke jobber i Norge, ikke har et norsk kostnadsnivå, og nesten ikke betaler skatt til hjemlandet.

Det uttalte administrerende direktør i Rederiforbundet, Knut Arild Hareide under høringen av lovforslaget i Finanskomitteen.

– Dette forslaget vil sende penger ut av landet og gi færre norske sjøfolk, sier Hareide i Rederiforbundet.

(Vilkår)
Knut Arild Hareide er administrerende direktør i Norges Rederiforbund.Foto: Stortinget
Publisert 20. May 2025, kl. 03.03Oppdatert 21. May 2025, kl. 20.51
bunkersDrivstoffpriserLønnBunker Oil ASSjøfolk