Byggingen startet: Norges største batteriferjer gjøres ferdig hos Tersan Havyard
Stålkutt-seremonien for første Norled-ferjen er unnagjort hos Tersan shipyard i Tyrkia. Ferdigstillingen gjøres i Norge. - Vi får det beste fra to land, sier rederiet.
I alt bygger verftsgruppen fire ferjer for ferjerederen (se video under fra ståkuttseremonien. Hentet fra LinkeIN-siden til Tersan).
Det er Norleds prosjektsjef, Eivind Solvang som ifører seg sveiseutstyret i filmen.
En ståkutt-seremoni er langt på vei det samme som å ligge ned en grunnstein i et bygg.
På verftet ble det kuttet en bit i stål som har tilsvarende former som fartøyet som skal bygges. Dette er en høytidelig seremoni med pomp og prakt.
Men også et symbol på at nå er «man i gang» på det tyrkiske verftet med å bygge ferjer som etter hvert kommer til norske fjorder.
– For Tersan Havyard var dette en flott milepæl. Da er vi i gang med den første ferjen av i alt fire for ferjerederiet Norled, sier salgssjef Silje Smådal til Kystens Næringsliv.
– I seremonien blir en stålbit kuttet i nybyggets form, signert av de som skal bidra i prosjektet og som er til stede. Det signerte stålkuttet blir innrammet og henges opp på utstilling hos verftet.
Fikk bruk for utdanning fra 90-tallet
Det var Eivind Solvang som fikk æren av å skjære ut stålkuttet som skal henges på veggen på verftet. Han er prosjektleder, nybygg hos Norled.
Det er ikke hverdagskost at han står bak sveiseapparatet, men han har mekanisk utdanning fra 90-tallet som kvalifiserte ham.
– He-he. Ja, det gikk fint det. Det er en stund siden, for å si det mildt. Men det var gøy å komme i gang. For oss i Norled er det første gangen vi bruker Tersan. Så langt er jeg imponert. Jeg har stor tro på at dette oppdraget løses som avtalt, sier Solvang til Kystens Næringsliv.
Han legger til:
Han klegger til at tyrkisk stålarbeid er av høy klasse, og norske verft sammen med norske underleverandører er verdensledende på teknologien som skal inn i fartøyene
Kjapp logistikk
Alt stålarbeidet, samt legging av de største rørrekkene og sandblåsing gjøres klart i Tyrkia.
Nå går det slag i slag med de i alt fire ferjene, forteller Solvang.
– I starten av januar begynner stålarbeidet på ferje nummer to. Så blir det intervaller med to og en halv måneds mellomrom mellom hver gang man starter stålarbeidet på ny ferje, sier Solvang.
Etter planen skal første Norled ferje taues inn til verftet i Leirvik i første del av 2026.
Der skal alle de fire ferjene utrustes.
– Prosjektet går som planlagt. Vi har fått en flott start sammen med våre samarbeidspartnere. Vi gleder oss til vi skal utruste skipet på Tersan Havyards verft om litt over et år, sier salgssjef Silje Smådal.
Blir rekordstore
Ferjene blir 84,5 meter lange, 15 meter brede og får plass til 60 biler og 250 passasjerer, mannskap inkludert.
De fire nybyggene blir også trolig de aller største batteriferjene her til lands, med 8000 kilowattimer kapasitet.
I desember i fjor sa salgssjef Smådal dette til Kystens Næringsliv:
De nye elektriske ferjene kutter utslippene på sambandet Stokkvågen-Lovund-Træna med opp til 90 prosent.
Batteri-hybrid ferjer skal inn på sambandet i juni 2027.
(Vilkår)