Cruiserederi tilkjent erstatning på rundt 1,5 milliarder

To ABB-selskaper må punge ut til Norwegian Cruise Line (NCL).

Bakgrunnen for erstatningen er feil med fremdriftssystemet.
Bakgrunnen for erstatningen er feil med fremdriftssystemet.Foto: NCL

Det er en domstol i Florida som nå har avsagt rettslig kjennelse etter en årelang disputt mellom NCL og finske ABB OY samt amerikanske ABB Inc.

Bakgrunnen for striden er det NCL hele veien har hevdet er feil og mangler med propellsystemet Azipod, som er levert av ABB og installert på flere av NCLs cruiseskip. NCL har vist til flere tilfeller der skip har mistet fremdrift og styringsevne under seiling, og mener sikkerheten til både mannskap og passasjerer dermed har vært i fare.

Avgjørelsen fra retten i Florida medfører at NCL får rundt 300 millioner kroner i skadeerstatning, det samme i kompensasjon samt rundt 900 millioner i straffeerstatning.

– Dommen sender en klar melding om at en leverandør ikke kan skjule eller feilaktig fremstille informasjon til kunder som NCL og andre cruiserederier, sier Alex M. Gonzales, partner i advokatselskapet Holland & Knight Partner, som representerer NCL i saken.

Rederiet mener at ABB-selskapene visste om at det fantes mangler ved propellsystemet, uten å opplyse tilstrekkelig om dette.

ABB har så langt ikke kommentert rettsavgjørelsen.

(Copyright)
Publisert 15. November 2022, kl. 12.13Oppdatert 15. November 2022, kl. 12.13