Hywind Scotland er verdas første flytende havvindpark. Anlegget kostet to milliarder kroner.

Men nå skal de fem havvindturbinene inn på service og tungt vedlikehold. De første enorme vindturbinene blir godt synlig i løpet av sommersesongen i Fensfjorden.

Arbeidet med å vedlikeholde dem skal foregå på Wergeland Groups anlegg i Sløvåg, Gulen kommune.

Etter planen slepes turbinene inn til kai på Sløvåg i løpet av vårparten. Til høsten skal arbeidet med dem være unnagjort.

– Vi takker Equinor for at de har valgt oss når de denne våren skal gjennomføre vedlikehold på havvindturbinene fra Hywind Scotland, sier informasjonsansvarlig i Wergeland Group, Irene Wergeland til Kystens Næringsliv.

Det var avisen Nordhordland som skrev om denne saken først her i Norge.

Et stort løft for selskapet

– Dette ser vi fram til. Wergeland Group er første selskap i verden som tar et tungt vedlikehold på flytende havvindturbiner. Det er stort for oss, og våre underleverandører i regionen. Kort sagt en veldig gledelig kontrakt å få, sier informasjonsansvarlig Irene Wergeland.

I alt blir det 15–20 ansatte hos Wergeland Group som blir direkte knyttet opp til kontrakten.

Vedlikeholdet består av at turbinene skal demonteres og få en «full service». Wergeland Group blir ansvarlig, men det blir mange underleverandører som skal foreta servicearbeidet.

Har store ambisjoner

Vedlikeholdsoppdraget kan fort bli starten på noe veldig stort for Wergeland Group.

Wergeland Group, eller Wergeland Gruppa som de heter i regnskapet, er delt i flere selskaper. Dette er oversikten over de to største:

– Vi har en fastsatt strategi om at vi skal bli enda større på havvind-relaterte prosjekter. Det kan også være modifikasjon av bunnfaste installasjoner, mens vi venter på de flytende havvind-prosjektene. I dag er vi 210 ansatte i konsernet. Det kan fort bli et par hundre til når havvind-satsingen vår får enda større fart, og kontraktene begynner å komme ut på markedet, sier Wergeland.

Det var avisen Nordhordland som skrev om denne saken først her i Norge.

Testprosjekt i milliardklassen

Equinor bruker Hywind Scotland som et pilotprosjekt for å utvikle havvindteknologi,- og kompetanse. Men som med biler – havvindturbiner trenger service etter hvert. Men denne kontrakten stor, sier Wergeland Group-sjefen.

Equinor Hywind i Skottland. Nå skal disse enorme vindturbinene slepes til Sløvåg for tungt vedlikehold. Foto: Equinor