Denne «dorullen» sikrer fremtiden for verftet
Uutnyttet, svart gull gir rom for ny teknologi. Nå gir det fremtidshåp ved et verft som nylig var i knestående.
Et mangeårig samarbeid med teknologi-selskapet CCB Subsea har endelig kastet av seg – og Greger Mannsverk har fått børstet støv av alle sammenhenger der ordet «ekstremt» kan brukes i positiv forstand.
– Dette er essensielt for «lys i husan» hos oss, og ekstremt viktig for kysten i Norge, sier verftsjefen til Kystens Næringsliv.
Ved et pennestrøk 12. mai det året hadde 70 prosent av kundene forsvunnet.
Det var datoen da det ble strammet inn for russiske fartøy – ved Kimek russiske kunder – i norske havner.
Ekstremt glade
I 2025 er det en opprømt verftseier vi snakker med.
– CCB og Equinor har skjønt nytten av å produsere i nord. Nå bærer samarbeidet vi har hatt med CCB siden 2017 frukter. Det er vi ekstremt glade for.
CCB Subsea har i samarbeid med Kimek blitt tildelt kontrakt for bygging av den første brønnstruktur for «marginale feltutbygginger», som det heter. Oppdragsgiver er Equinor.
Cecilie Sælen, administrerende direktør i CCB Subsea, peker selv på at samarbeidet har bidratt til positive ringvirkninger for leverandørene i Nord-Norge og til verdiskaping lokalt i Kirkenes.
– Vi er stolte av å fortsette dette samarbeidet med både Equinor og Kimek nå på nye konsepter med videre fokus på kvalitet, HMS og konkurransedyktige priser, uttaler hun.
Marginale felt
Det er snakk om en såkalt Cap-X, og den beskrives som en løsning for «marginale feltutbygginger som skal gi betydelige forbedringer innen kostnadseffektivitet, fleksibilitet, og installasjons-forenkling for subsea-brønner som kobles opp til eksisterende plattformer».
Marginale felt
- Oljefelt med begrenset lønnsomhet.
- Dette skyldes ofte at feltet har små ressurser, er teknisk krevende å utvinne, eller at kostnadene ved drift er høye sammenlignet med forventet inntekt.
- Attraktive hvis ny teknologi reduserer kostnadene for utvinning.
- Det skal finnes over 500 potensielle marginale felt på norsk og britisk sokkel.
Eller, som verftssjefen sier det:
– Dette er helt nytt, og finnes ikke noe sted i verden.
Han beskriver oppdraget som et utstyr som kan brukes både under leteboring og til produksjon i randsonen til etablerte produksjonsfelt.
– Dette utstyret er svært mye billigere i bruk enn tradisjonelt utstyr.
Skal ansette flere fast
– Som sagt, dette er svært viktig for oss. Vi har rukket å ha et rimelig greit år allerede, og kan begynne å planlegge å ansatte flere.
Mannsverk eier, sammen med Trond Yngve Haukanes, 72 prosent av Kimek Holding, konserneier i Kimek-konsernet. Det omfatter to verft, i tillegg til andre selskap.
Kimek gikk fra et driftsresultat i 2022 på drøyt 17 millioner, til 6,8 millioner kroner i 2023. Samarbeidet med oljeindustrien har imidlertid gjort både 2024 og utsiktene ved starten av 2025 langt lysere.
I skrivende stund sysselsetter kirkenesselskapene Kimek og Kimek Offshore rundt 100 mann.
Det antallet skal nå opp.
– Vi ønsker å bemanne opp ytterligere med fast ansatte. I løpet av januar skal vi lyse ut stillinger, fortrinnsvis på sveis. Det er dessverre lite arbeid for mekanikerne våre, men vi krummer nakken og arbeider hardt med å skaffe oppdrag for dem også.
Stående dorull
– Den ser egentlig ut som en stor, stående dorull, der du har tilkoblinger i toppen.
Verdensnyheten er utviklet av nettopp Equinor, og Mannsverk håper at det blir en lang serie av denne typen oppdrag i årene som kommer.
– Troen på å «finne elefanter» er på vei bort. Nå handler det om å hente ut mer i nærheten av eldre felt, såkalte marginale felt. Det blir mer og mer av det.
I første omgang blir det en arbeidende prototyp som skal produseres. Dimensjonene er lavmælte, «cirka fem meter i diameter, og 12 til 19 meter i høyde», forklarer Mannsverk.
– Ikke umulig, men så langt er det snakk om å bruke det på norsk sokkel. Dette er ekstremt mye billigere enn å bruke konvensjonelt utstyr.
(Vilkår)