Denne redningsbåten er 40 cm for lang

Kikk godt på denne båten. Hadde den vært 40 cm kortere kunne den ha vært i bruk. Nå må Flora Røde Kors enten kappe den av eller selge den.

Redningsbåten Bjargar er for lang!
Redningsbåten Bjargar er for lang!Foto: Røde Kors

– Problemet er at Sjøfartsdirektoratet ikke blir enige med seg selv om hvilke krav som gjelder, sier Espen Rysjedal. Han er fartøyssjef i Flora Røde Kors og tidligere båtsjef for «Bjargar», som redningsbåten er kalt.

Direktoratet reagerte ikke

Den står på land og har ikke vært i beredskap siden oktober i fjor, skriver Firdaposten.

Båten ble kjøpt for rundt en million kroner for snart seks år siden. Også da ble Sjøfartsdirektoratet tatt med på råd, uten å reagere.

Espen RysjedalFoto: Røde Kors

Men nå kan den ikke lenger kalles redningsbåt, mener direktoratet. Den er nemlig 40 centimeter over åtte meter, som er grensen for når det kreves sertifisering og krav til sikkerhetsutstyr om bord.

Problemet er at det ikke er plass til det utstyret som kreves på båter over åtte meter.

– Vi har søkt om dispensasjon fra reglene, men det har de sagt kontant nei til. Da må vi enten kutte av baugen eller selge båten og kjøpe en som som er 7,99 meter, sier den frivillige redningsmannen.

Sjøfartsdirektoratet er uenig i fremstillingen og har tatt kontakt med Røde Kors sentralt for å finne en løsning på denne konkrete saken, skriver de i en e-post til Kystens Næringsliv.
Mer om det senere.

Er ikke plass til utstyret

Dersom båten lenger enn åtte meter kreves sertifisering, sikkerhetskurs for mannskapet og altså så mye sikkerhetsutstyr at det rett og slett ikke er plass om bord på «Bjargar», er oppfatningen til Flora Røde Kors.

Hadde båten vært 40 centimeter kortere er kravene til sikkerhetsutstyr langt enklere:

Da holder det med redningsvester, redningsbøye, nødbluss og VHF med en knapp der man kan sende ut en forhåndsprogrammert nødmelding til kystradio og fartøyer i området.

Ikke oppdrag i dårlig vær

– Men er det ikke bra at med et skikkelig regelverk?

– Jo, men vi har ikke kjøpt denne båten for å dra ut på akutte redningsoppdrag i dårlig vær. Det er heller ikke båten designet for. Florø har mange båter som kan ta den akutte delen i skitvær. Vi ser for oss å bruke den i enklere oppdrag, som i lengre søk og liknende.

Rysjedal sier at Sogn og Fjordane Røde Kors har en ROV (fjernstyrt undervannsfarkost) med sonar. Den er brukt om bord i «Bjargar» til søk etter antatt omkommet person.

– Båten vår er også brukt til transport av vårt eget mannskap til og fra søksområde. Dessuten ville vi gjerne bruke båten til forebyggende virksomhet opp mot barn og unge, sier Rysjedal.

Skal være fullt mulig

Sjøfartsdirektoratet medgir at lengden på båten kan ha betydning for tekniske krav og krav til utstyr med videre.

Fungerende kommunikasjonsdirektør Eivind Kallevik i Sjøfartsdirektoratet.Foto: Sjøfartsdirektoratet

– Men for fartøy som ikke driver med kranoperasjoner, slep eller fører over 1000 kg last vil det ikke være krav til fartøysinstruks, skriver fungerende kommunikasjonsdirektør Eivind Kallevik til Kystens Næringsliv.

– Det vil da være et sett generelle regler som gjelder uansett lengde som kommer til anvendelse. Det skal være fullt mulig for fartøy av denne kategorien å møte disse kravene, skriver direktøren.

(Vilkår)
Publisert 16. August 2024, kl. 03.09Oppdatert 16. August 2024, kl. 13.07
RedningsskøyteFlora Røde KorsSjøfartsdirektoratet