Rettssaken mellom boet, representert ved advokatselskapet Simonsen Vogt Wiig gikk på et tap mot eks-styreformannen Tomislav Debeljak i Hordaland Tingrett.

Boet hevdet at Debeljak med vitende og vilje var ansvarlig for konkursen hos Kleven verft, sommeren 2020.

Motparten mente at bankene var altfor raske på labben med å slå Kleven verft konkurs, og ikke stolte på at Debeljak kunne rydde opp i en utfordrende økonomi. Noe Debeljak flere ganger hevdet han hadde planer om i retten.

Retten trodde på Debeljaks forsvarere, og dermed ser det ut til at kreditorene på Sunnmøre ikke får ekstra penger inn på konto til jul. Dermed konkluderte retten «at det ikke er grunnlag for Tomislav Debeljak har opptrådt uaktsomt, jevnfør aksjeloven paragraf 17-1.»

I alt sto det om 136 millioner kroner boet mente Debeljak skyldte kreditorene.

Bankene som fikk skylden er Nordea, Sparebanken Midt Norge og Innovasjon Norge.

Selv om bankene nå får skylden, betyr det ikke at de må betale kreditorene. Det har heller aldri vært et tema i denne rettssaken.

Med andre ord smuldrer alt opp – og kreditorene sitter igjen med null kroner.

Advokat Bjørn Åge Hamre. Foto: Simonsen Vogt Wiig

I verste fall er det boet som sitter igjen som den store taperen, og må betale drøyt ni millioner i advokatutgifter til vinnende part.

Advokatutgiftene var opprinnelig 14 millioner kroner, men dommeren mente dette var i drøyeste laget. Sluttsummen endte på 9,4 millioner kroner for fire måneders jobb for forsvarerne.

Vurderer anke

– Vi er veldig overrasket. Bankene som finansierte Tomislav Debeljak selskap fikk all skyld. Dommeren mente at Debeljak ikke hadde skyld i konkursen. Dermed ser det ut som han slipper å betale ut nærmere 136 millioner kroner til utålmodige kreditorer på Sunnmøre, sier boets advokat Bjørn Åge Hamre til Kystens Næringsliv.

Advokaten legger til at de nå skal se nærmere på dommen, som ennå ikke er rettskraftig.

– Det kan godt mulig at vi anker. Vi har en måned på oss, så får vi se hva vi gjør, sier Hamre.

NB: Tidligere Kleven verft gikk konkurs i 2020. Selskapet har ingenting å gjøre med dagens Green Yard Kleven.