Ellevill advokatlønn: 14 millioner for fire måneders arbeid

– Det er den villeste og mest absurde advokatregningen jeg har sett. Er dere seriøse? sa bostyrer Bjørn Åge Hamre da han ble presentert for forsvarets advokatregning.

Advokatene til Tomislav Debeljak krever 14 millioner i lønn for forsvarsjobben. Hisides all fornuft mener motparten.
Advokatene til Tomislav Debeljak krever 14 millioner i lønn for forsvarsjobben. Hisides all fornuft mener motparten.Foto: Arvid Steen

Da rettssaken mellom eks-styrelederen ved Kleven verft og boet nesten over i går ettermiddag, tok boets advokater fra Simonsen Vogt Wiig ordet.

De hadde en høne å plukke med motparten som hadde levert inn omkostninger som fikk de erfarne bostyre-advokatene til å steile.

Bostyrer Bjørn Åge Hamre lurte på om advokat Karl Rosen og Eivind L. Tandrevold, begge fra Arntzen de Besche Advokatfirma AS og Debeljaks advokater Daniel M. H. Herde og Mari E. Wetlesen, var seriøse da de hadde lagt inn 14 millioner kroner i advokatsæler for fire advokater i en sju dagers rettssak.

I alt er det innmeldt rundt 1200 timers arbeid for Trygs advokatselskap Arntzen de Besche Advokatfirma AS. Deloitte klokket inn 1500 timers arbeid. Simonsen Vogt Wiig noterte seg for 700 timer. Da er det bare å finne kalkulatoren for å finne timeprisen …

Advokatene fra begge sider begynte å klokke timer fra rett etter sommerferien i august.

Moms inkludert

– Jeg har ikke opplevd maken. Omkostningene er hinsides all fornuft. Dette har ikke vært en komplisert sak. Papirdokumentasjonen har vært begrenset. Og saken har ikke krevd 14 millioner i salær fordelt på fire advokater, sa Bjørn Åge Hamre i retten og slo ut armene og lente seg oppgitt bakover i stolen.

– 14 millioner inkludert moms. Det må vi ikke glemme, bemerket Trygs advokat Karl Rosen tørt før han la til:

– Vi har gjort et godt og grundig arbeid, som forsvarer utgiftene. Det står mye penger på spill for Debeljak. Derfor synes vi ikke vår sum er urimelig for noen måneders hardt arbeid, sa Rosen.

Tryg har styreansvarsforsikret Debeljak for 30 millioner kroner. En sum de selvsagt ikke har lyst til å betale ut til boet – om kroaten har brutt vilkårene for forsikringen.

Noe de argumenterte for på rettens siste dag i rettssal 2A i Bergen tingrett i går ettermiddag.

En saksomkostning i rekord-klassen

Bakgrunnen for kommentaren til Hamre, kommer selvsagt av at dersom boet taper saken mot Debeljak – kan boet måtte betale saksomkostningene i rekordklassen.

Simonsen Vogt Wiigs utgifter til rettssaken fordeler seg over to advokater, og 2,2 millioner kroner ekskludert moms.

Boet krever at eks-styreformann Debeljak skal betale boet 136 millioner kroner etter Kleven verft-konkursen sommeren 2020.

Forventet dom i saken er forventet innen to-tre uker. Tidligst.

(Copyright)
Publisert 16. November 2023, kl. 15.42Oppdatert 17. November 2023, kl. 13.15