Equinor skal levere solenergi til Hydros skandalerammede anlegg i Brasil

Equinor går i gang med sin andre satsing på solkraft i Brasil.

Solcellepanel ved Equinor sitt anlegg Apodi i Brasil. Nå investerer selskapet i anlegg nummer to, som ikke bare skal gå til husholdningsstrøm.
Solcellepanel ved Equinor sitt anlegg Apodi i Brasil. Nå investerer selskapet i anlegg nummer to, som ikke bare skal gå til husholdningsstrøm.Foto: Einar Aslaksen/Equinor

Ikke mindre enn 531 megawattimer skal energigigantens nye investering yte til aluminaindustrien. Mendubim blir Equinor sin andre satsing på solkraft i Brasil.

Det er klart etter at selskapet nylig kunngjorde «endelig investeringsbeslutning».

– Med Mendubim-prosjektet øker vi våre investeringer betydelig i fornybar energi i Brasil, og tar et viktig steg videre i arbeidet med å bygge opp en solid solenergiportefølje i landet, sier Olav Kolbeinstveit, direktør for kraft og markeder i Fornybar i Equinor.

Forsyner skandaleanlegg

60 prosent av de rundt 1,2 terawattimene skal ifølge Equinor gå til Hydros Brasil-satsing Alunorte, en av verdens største leverandører av støpt aluminium. Alunorte produserer aluminiumoksid, alumina, som utgjør den mest kraftkrevende prosessen i aluminiumsproduksjon.

Anlegget var i 2018 involvert i en stor, lokal utslippsskandale. Hendelsen er en av de verste miljøskandalene i utlandet der Norge har vært involvert.

Gikk til søksmål

– Hydro har en langsiktig sosial og økologisk gjeld til lokalsamfunnet vil nok de fleste mene i Brasil, har Bistandsaktuelt sin Roar Nerdal uttalt.

Nylig gikk det som omtales som parter og en organisasjon på vegne av 11.000 urfolk til søksmål mot Hydro. Norsk Hydro avviser anklagene, i følge NTB.

– Forsøplingen har ført til at mange av urfolksstammene lider av dårlig fysisk helse, i tillegg til at de ikke lenger har tilgang til mat og rent vann, har saksøkernes advokater uttalt.

Anlegget skal i en 20-årsperiode levere det meste av kraften til Alunorte. Byggfasen ved anlegget er stipulert å bidra med 1000 arbeidsplasser lokalt, og koste 4,5 milliarder norske kroner.

Det skal stå klart allerede i 2024, og kan i prinsippet forsyne 620.000 brasilianske hjem med strøm.

Tilsvarende anlegg i Norge

Nylig ble energileverandøren Å Energi etablert hjemme i ikke fullt så solrike Norge. Selskapet er en fusjon mellom Glitre Energi og Agder Energi.

Innen 2026 har Å Energi ambisjon om å kunne levere 500 megawatt med ren solkraft, tilsvarende anlegget Equinor nå har signert seg inn i. 500 megawatt tilsvarer energiforbruket til 25.000 norske hjem, men i første omgang vil bare 500 husstander nyte godt av anlegget. Det vil i første fase yte 10 megawattimer.

– Jeg er glad for at vi nå har fått alle formelle godkjenninger på plass. Sammen skal vi nå skape et fremtidsrettet fornybarkonsern som får en stor rolle i den grønne omstillingen. Vår hovedoppgave fremover blir å bidra til at vi i økende grad frigjør oss fra fossil energi og at hele samfunnet kan drives av ren, fornybar energi, sier Steffen Syvertsen, som er konsernsjef i nye Å Energi.

Fusjonen gjør samtidig Agder-selskapet til Norges største kraftkonsern «med virksomhet i hele verdikjeden», som det heter i en pressemelding.

Tre norske selskap

Solenergiprosjektet Mendubim skal bygges i Rio Grande do Norte i Brasil, og er et likeverdig samarbeidsprosjekt mellom de tre norske selskapene Equinor, Hydro sin fornybaravdeling Hydro Rein og Scatec Solar. Sistnevnte har spesialisert seg på nettopp solenergiprosjekter i lavkostland som Filippinene, Sør-Afrika og Brasil.

Partnerne skal bidra med prosjektering, anskaffelser og bygging, heter det fra Equinor. Fra før er Equinor involvert i et tilsvarende solenergiprosjekt i landet, med nettopp Scatec som partner. Apodi-prosjektet har en ytelse på 162 megawatt, og er fruktene av et samarbeid som startet i 2017.

For Hydro Reins del er det heller ikke det eneste solenergiprosjektet de er involvert i.

I juni i år kunngjorde selskapet samarbeidsavtale med Macquarie Asset Managements Green Investment Group om et 586 megawatts anlegg nordøst i Brasil. Feijão er kombinert vindkraft og solkraft, og vil sørge for strøm til Hydros bauksittgruvedrift Paragominas – og til Alunorte-anlegget. Bauksitt er råvare til alumina. Første fase omfatter 80 vindturbiner og mulighet for å bygge ut med 130 megawatt solkraft.

Milepæl for Equinor

Mens 60 prosent av produksjonen fra Mendubim går til aluminaleverandøren Alunorte, vil de resterende 40 prosent solgt inn i det brasilianske kraftmarkedet. Det er Equinor som vil stå for kraftomsetningen inn i det nasjonale energimarkedet. Equinor har samtidig både gass- og oljeinteresser i det søramerikanske landet.

– Mendubim er en viktig milepæl for Equinors ambisjoner om å være et ledende selskap i det grønne skiftet, sier Veronica Coelho, Equinors landsjef i Brasil.

(Copyright)
Publisert 8. December 2022, kl. 13.14Oppdatert 9. December 2022, kl. 08.10