Equinor skal levere solenergi til Hydros skandalerammede anlegg i Brasil
Equinor går i gang med sin andre satsing på solkraft i Brasil.
Ikke mindre enn 531 megawattimer skal energigigantens nye investering yte til aluminaindustrien. Mendubim blir Equinor sin andre satsing på solkraft i Brasil.
Det er klart etter at selskapet nylig kunngjorde «endelig investeringsbeslutning».
– Med Mendubim-prosjektet øker vi våre investeringer betydelig i fornybar energi i Brasil, og tar et viktig steg videre i arbeidet med å bygge opp en solid solenergiportefølje i landet, sier Olav Kolbeinstveit, direktør for kraft og markeder i Fornybar i Equinor.
Forsyner skandaleanlegg
60 prosent av de rundt 1,2 terawattimene skal ifølge Equinor gå til Hydros Brasil-satsing Alunorte, en av verdens største leverandører av støpt aluminium. Alunorte produserer aluminiumoksid, alumina, som utgjør den mest kraftkrevende prosessen i aluminiumsproduksjon.
Anlegget var i 2018 involvert i en stor, lokal utslippsskandale. Hendelsen er en av de verste miljøskandalene i utlandet der Norge har vært involvert.
Gikk til søksmål
Nylig gikk det som omtales som parter og en organisasjon på vegne av 11.000 urfolk til søksmål mot Hydro. Norsk Hydro avviser anklagene, i følge NTB.
– Forsøplingen har ført til at mange av urfolksstammene lider av dårlig fysisk helse, i tillegg til at de ikke lenger har tilgang til mat og rent vann, har saksøkernes advokater uttalt.
Anlegget skal i en 20-årsperiode levere det meste av kraften til Alunorte. Byggfasen ved anlegget er stipulert å bidra med 1000 arbeidsplasser lokalt, og koste 4,5 milliarder norske kroner.
Det skal stå klart allerede i 2024, og kan i prinsippet forsyne 620.000 brasilianske hjem med strøm.
Tilsvarende anlegg i Norge
Nylig ble energileverandøren Å Energi etablert hjemme i ikke fullt så solrike Norge. Selskapet er en fusjon mellom Glitre Energi og Agder Energi.
Innen 2026 har Å Energi ambisjon om å kunne levere 500 megawatt med ren solkraft, tilsvarende anlegget Equinor nå har signert seg inn i. 500 megawatt tilsvarer energiforbruket til 25.000 norske hjem, men i første omgang vil bare 500 husstander nyte godt av anlegget. Det vil i første fase yte 10 megawattimer.
– Jeg er glad for at vi nå har fått alle formelle godkjenninger på plass. Sammen skal vi nå skape et fremtidsrettet fornybarkonsern som får en stor rolle i den grønne omstillingen. Vår hovedoppgave fremover blir å bidra til at vi i økende grad frigjør oss fra fossil energi og at hele samfunnet kan drives av ren, fornybar energi, sier Steffen Syvertsen, som er konsernsjef i nye Å Energi.
Fusjonen gjør samtidig Agder-selskapet til Norges største kraftkonsern «med virksomhet i hele verdikjeden», som det heter i en pressemelding.
Tre norske selskap
Solenergiprosjektet Mendubim skal bygges i Rio Grande do Norte i Brasil, og er et likeverdig samarbeidsprosjekt mellom de tre norske selskapene Equinor, Hydro sin fornybaravdeling Hydro Rein og Scatec Solar. Sistnevnte har spesialisert seg på nettopp solenergiprosjekter i lavkostland som Filippinene, Sør-Afrika og Brasil.
Partnerne skal bidra med prosjektering, anskaffelser og bygging, heter det fra Equinor. Fra før er Equinor involvert i et tilsvarende solenergiprosjekt i landet, med nettopp Scatec som partner. Apodi-prosjektet har en ytelse på 162 megawatt, og er fruktene av et samarbeid som startet i 2017.
For Hydro Reins del er det heller ikke det eneste solenergiprosjektet de er involvert i.
I juni i år kunngjorde selskapet samarbeidsavtale med Macquarie Asset Managements Green Investment Group om et 586 megawatts anlegg nordøst i Brasil. Feijão er kombinert vindkraft og solkraft, og vil sørge for strøm til Hydros bauksittgruvedrift Paragominas – og til Alunorte-anlegget. Bauksitt er råvare til alumina. Første fase omfatter 80 vindturbiner og mulighet for å bygge ut med 130 megawatt solkraft.
Milepæl for Equinor
Mens 60 prosent av produksjonen fra Mendubim går til aluminaleverandøren Alunorte, vil de resterende 40 prosent solgt inn i det brasilianske kraftmarkedet. Det er Equinor som vil stå for kraftomsetningen inn i det nasjonale energimarkedet. Equinor har samtidig både gass- og oljeinteresser i det søramerikanske landet.
– Mendubim er en viktig milepæl for Equinors ambisjoner om å være et ledende selskap i det grønne skiftet, sier Veronica Coelho, Equinors landsjef i Brasil.
(Vilkår)