ESA gjennomgikk støttetildelingene for 2018 i september 2022 og uttrykte tvil om investeringsstøtten oppfylte GBER-betingelsene, særlig med hensyn til tredjepartsmottakere og insentiveffekt.

Utvikling og lansering

Katapult-ordningen er et initiativ rettet mot støtte av små og mellomstore bedrifter (SMBer) gjennom etablering og utvikling av katapultsentre, som spesialiserer seg på produktutvikling og lansering.

Etter en grundig gjennomgang av dokumentasjon fremlagt av norske myndigheter konkluderer ESA nå med at den opprinnelige bekymringen ikke er berettiget. Investeringene var rettet mot anskaffelse av materielle eiendeler for katapultsentrene, ikke tredjeparter, og dokumentasjon bekreftet insentiveffekten av støtten.

Avslutter granskning

Dermed er investeringsstøtten i tråd med GBER og dermed i samsvar med EØS-avtalen, og ESA avslutter den formelle granskningsprosessen.

Norske myndigheter implementerte ordningen delvis innenfor rammene av reglene for tildeling av støtte til innovasjonsklynger under den generelle gruppeunntaksforordningen (GBER), som krever at spesifikke kategorier av statsstøtte er i samsvar med EØS-avtalen.