Får 90 millioner for å få fart på nye drivstoffløsninger
Et nytt kraftsystem er nå under utvikling for å å hjelpe de største skipene til å ta i bruk fornybart drivstoff raskere. Stordabuer står bak.
Ikke alle store skip er rigget for å bruke fornybar energi. Det blir ofte en for stor operasjon å skifte ut gamle motorer, med enten ammoniakk-løsninger, batterihybrider, eller karbonfangst-teknologi.
I tillegg medfører det enorme utgifter å bygge om de største skipene våre.
Og ikke minst er det ofte mangel på plass, når gamle dieselmotorer skal byttes ut med utslippsfrie framdriftsløsninger.
Men nå har flere europeiske teknologiaktører slått seg sammen for å gjøre noe med dette. De skal utvikle et helt nytt kraftsystem, med 90 millioners støtte fra EU.
Tidligere kystvaktskip blir testarena
Det tidligere kystvaktskipet KV Senja, nå omdøpt til RV North Star, skal fungere som flytende laboratorium for prosjektet.
Skipet vil bli utstyrt med det nye likestrømsnettet, som skal testes opp mot skipets systemer under reelle sjøforhold.
Fartøyet er gjort tilgjengelig som testarena for prosjektet gjennom Sustainable Energy katapultsenter.
– Vi ser frem til å bruke testkapasiteten vår til å utvikle nye løsninger som vil bidra til reduserte utslipp fra global skipsfart. Teknologien vil først bli utviklet ved vårt testsenter på land, før den demonstreres til sjøs om bord på RV Northstar, sier Willie Wågen, administrerende direktør i Sustainable Energy katapultsenter i en pressemelding.
(Vilkår)Fakta om prosjektet:
Teknologien som skal utvikles i det nye STEESMAT-prosjektet er et innovativt kraftsystem basert på likestrøm ved middels spenning (MVDC) og kan erstatte dagens konvensjonelle vekselstrømsystem.
Det nye systemet gjør at motorer kan kjøres mer effektivt på variabelt turtall, og vil samtidig gjøre det lettere å bruke ulike grønne energikilder om bord på store skip, som batterier, solceller, brenselceller og vindturbiner.
STEESMAT-systemet vil også gjøre at skipene blir lettere og bruker mindre energi, samt gi utslippskutt på inntil 40 prosent.
Internasjonalt innføres det nå strengere krav og høyere kostnader for utslipp fra skip i årene som kommer. STEESMAT-prosjektet er en viktig del av EUs satsing på grønn skipsfart, med mål om kommersialisering av den nye teknologien innen 2029.