Feilene florerer på politiets svenskbygde båter til 70 millioner
Pris ble i anbudet vektet 60 prosent, mens «operativitet, levering og garantier» ble vektet 40 prosent. Den svenske produsenten lover å ha ordnet opp i løpet av et halvt år. I mellomtiden er det eldre fartøy som sikrer beredskapen på havet.
– Dette er ikke et krav for båter, men de skal selvfølgelig være mest mulig oppe og i drift, sier seksjonssjef Anita Arvesen i Politiets fellestjenester, PFT, til Kystens Næringsliv.
Fartøyene er én av fire fartøyklasser som skal bli standard for alle norske politidistrikt.
Ni fartøy
Alle de seks båtene som er levert har hatt problemer. Totalt ni båter, med opsjon på ytterligere tre, er omfattet i avtalen med den svenske produsenten av hurtiggående fartøy. Avtalen har en ramme på 70 millioner kroner, og pris er vektet 60 prosent i anbudet.
– Kvalitet med underkriteriene operativitet, levering og garantier ble vektet 40 prosent, sier Arvesen.
I tilsvarende anbud på eksempelvis fiskerioppsynsfartøy og ambulansebåter de siste årene, har pris vært vektet under 55 prosent.
50 prosent har vært fremholdt som den magiske grensen der norske verft gjerne evner å være konkurransedyktige overfor utlandet. Asle B. Strønen, administrerende direktør i Norske Skipsverft, har tidligere gått ut mot offentlige anbud som ikke utnytter handlingsrommet i EØS-avtalen.
– Det er lov å vektlegge kompetanse og kvalitet. Det er lov å sette krav om skikkelige HMS-regimer, bruk av lærlinger med mer. Da beholder vi verdiskapingen i Norge. Vektes pris mer enn 50 prosent, sliter vi, har han tidligere uttalt til Kystens Næringsliv om offentlige anbud.
For Fiskeridirektoratets inspeksjonsfartøy «Eir» lå vektingen på pris så lavt som 25 prosent. Oppdraget gikk til ålesundselskapet Maritim Partner. De to ambulansebåtene «Rosesol» og «Roseflora» som i 2022 gikk til Solund og Florø, ble bygget ved Måløy verft. Denne utlysingen hadde prisvekting på 50 prosent.
Servicenettverk ikke et krav
Til Kystens Næringsliv sier Arvesen i PFT at et utbygd, nasjonalt servicenettverk for vedlikehold og service av båter ikke finnes, og derfor ikke er et krav.
RIB-båt
- Den nye politibåten er en RIB.
- En RIB (engelsk: rigid-inflatable boat) er en båt med fast, formet skrog og fleksible, oppblåsbare slanger langs relingen.
- Båttypen er meget stabil og sjødyktig fordi den oppblåsbare slangen gjør at båten ikke mister flyteevne selv om store mengder vann skylles om bord.
- Båttypen er en videreutvikling av gummibåten, både når det gjelder form og materialbruk i skroget og i pongtongmaterialer.
- Harde materialer i skroget ga mulighet for dypere V-form i baugen som ga bedre dynamiske egenskaper og større fartspotensial.
– Konkurransegrunnlaget poengterte imidlertid viktigheten av å ha en løsning for ivaretagelse av service og vedlikehold i nærheten av der hver enkelt båt har hjemmehavn. PFT har etter kontraktsignering jobbet tett med valgt leverandør og distriktene, for å etablere best mulige lokale løsninger for service og vedlikehold.
Etter at anbudsrunden ble avsluttet i 2021, der blant andre fire norske og to utenlandske leverandører deltok, var det svenske Marell som dro i land avtalen.
Modellen er nyutviklet, og bærer betegnelsen Marell M12 RIB. Den kraftige, luftfylte og stive båten skal kunne gjøre 55 knop med kraft hentet fra 1200 hester fordelt på to motorer.
EØS-reglement
Seksjonsleder Arvesen forteller til Kystens Næringsliv at kun én norsk leverandør var med videre i forhandlingene, der valgt leverandør skåret best på kriteriene i utlysingen.
– De som ble med videre hadde blant annet tilbudt fartøy som i langt større grad oppfylte krav og forventning til operative egenskaper.
Offentlige anbud kan ikke stille krav til at leverandør eller produsent skal være norsk.
– Politiet må derfor kunngjøre i Doffin og EUs database TED og får da inn tilbud fra flere land. Den leverandøren som scorer best på tildelingskriteriene vinner konkurransen, sier Arnesen.
Fartøytypen er ifølge seksjonssjef Arvesen av typen «mellomstor uniformert patruljebåt». Dette er den første av i alt fire kategorier fartøy som i tiden fremover skal gjøres tilgjengelig som valg i politiets interne «webshop». De fire kategoriene blir trolig standard for alle politidistrikter.
– Denne båttypen dekker majoriteten av de behov politiets sjøtjeneste har, og er derfor også den som anskaffes først.
Landsdekkende problemer
Menyvalget i politiets egen netthandel har så langt vært preget av problemer, reparasjoner og utbedringer av ulik art. Selv om både utførelse og byggkvalitet har høstet lovord, er det alvorlige feil Politiforum lister opp.
Agder politidistrikt mottok det aller første fartøyet høsten 2022, og skulle teste for barnesykdommer. Det fant de, ifølge Politiforum.
- Elektronikken har gått i svart: mistet strøm og navigasjon
- Vannlekkasjer fra taket
- Brytere fungerer ikke
- Batteriproblemer
- Lekk WC
- Generelle barnesykdommer
- Motortrøbbel, nær motorhavari
- 1,5 måned på å skaffe deler
- Stadig motorproblem, mistet sjøberedskap
- Vannlekkasje fra taket
- Andre feil
Marell har Mercury Marine som underleverandør til motoren, og forteller til Politiforum at «vi har forsøkt å ta kontakt med motorprodusenten for å fremskynde prosessen. Vi har sagt «kom igjen, dette er en blålys-båt som må på vannet».
- Utrygg på driftssikkerhet
- Ingen aircondition, og fartøyet akkumulerer varme
- Kondens
- Ingen varmekilde på landstrøm
Marell selv lover å rette opp feilene i løpet av det neste halve året, skriver Politiforum. I august skal partene møtes for å gå gjennom feil og garantisituasjon.
- Måtte bytte del i motor
- Får kritikk for ikke å komme under kanalbroen i Tønsberg
- Måtte bytte pumpedel på motor
- Andre feil
- Ingen erfaring ennå
-