Fem norske fartøy drar på styrkeøvelse i Østersjøen

Grunnen er en omfattende Nato-øvelse nær de baltiske landene.

Nato-øvelse med sterk norsk deltakelse.
Nato-øvelse med sterk norsk deltakelse.Foto: Forsvaret/pressefoto

«Baltops» har et langt mer hardtslående budskap enn akronymet tilsier. Øvelsen starter 7. juni, og frem til den 20. dagen i måneden vil 18 av de 32 Nato-landene vise «styrke og evne til rask reaksjon» i tillegg til å vise beredskap utenfor de baltiske landene, heter det fra forsvarshold.

Nyslåtte medlemmer

To av de samarbeidende landene er ferske alliansemedlemmer, og også to av Norges geografisk næreste naboer. I år er nemlig både Finland og Sverige fullverdige Nato-medlemmer.

Både Sverige og Finland har vært nøytrale i utenrikspolitikken siden henholdsvis 1814 og 1944, mens Norge hevdet sin nøytralitet frem til 1940. Finland ble innlemmet i Nato-alliansen 4. april 2023, mens Sverige fikk medlemskap 7. mars 2024. Norge har vært Nato-medlem fra starten i 1949.

– Det er [...] en svært god anledning til å øve sammen med svenske og finske styrker – nå som fullverdige NATO-medlemmer, sier sjef Marinen, flaggkommandør Trond Gimmingsrud i en uttalelse fra Forsvaret.

Fem fartøy fra Norge

Fra Norge deltar Sjøforsvaret med flere fartøy, inkludert KNM Hinnøy, KNM Storm, KNM Gnist, KNM Magnus Lagabøte, og operatører fra Minedykkerkommandoen. Øvelsen skal gi verdifull trening i maritim krigføring og styrke samarbeidet med allierte.

– For Sjøforsvaret er det verdifullt å delta på BALTOPS for å drive variert trening på et høyt nivå innenfor ulike områder i maritim krigføring. Østersjøen er et viktig område for NATO, og gjennom en slik øvelse blir man kjent med nasjonene rundt Østersjøen og med spesielle forhold for dette området, sier Gimmingsrud.

Minerydderen KNM Måløy deltar også, som en del av NATOs stående minerydderstyrke, SNMCMG1. Denne styrken har siden februar operert i Nord-Europa. SNMCMG1, som feiret sitt 50-årsjubileum i fjor, har hatt norsk deltakelse siden 1975.

I nesten to uker skal det trenes på ulike maritim krigføring, inkludert minedykking og antiubåtkrigføring.

(Vilkår)
Publisert 17. June 2024, kl. 08.17Oppdatert 17. June 2024, kl. 08.17
NatoForsvaretØstersjøen