Fem sjøfolk anmeldte rederi og vant

Ukrainske ansatte i rederiet gikk til anmeldelse og sak for å få utestående lønn på 830.000 kroner. Nå er selskapet meldt konkurs.

Aas Kystservice har bygget om denne offshorebåten til avluserbåt. Foto: Arkivfoto
Aas Kystservice har bygget om denne offshorebåten til avluserbåt. Foto: Arkivfoto
Det er magasinet Fri Fagbevegelse som forteller historien til fire ukrainske flyktninger og en litauer som arbeidet for servicebåtrederiet Aas Kystservice.

– Vi fikk problemer med lønnsutbetalinger allerede fra begynnelsen. Jeg fikk noe lønn, men ikke så mye som jeg skulle, uttaler maskinist Jevgenijus Lopatcenkovas, til Fri Fagbevegelse.

I tillegg til manglende lønn var det også utfordringer med manglende utstyr og proviant om bord i båten de arbeidet på, noe som ble særlig alvorlig da fartøyet skulle gå fra å drive avlusing til å bistå seismikkfartøy.

Ifølge de ansatte manglet det både internett, satellittelefon og annet styr om bord til dette formålet.

Gikk til sivil sak

Sammen med de tre andre kollegene sine fikk Bich og Lopatcenkovas hjelp fra Norges Sjømatforbund til å anmelde rederiet og kreve lønnen på 830.000 kroner de mente å ha utestående. Og en sivil rettsprosess førte fram for de fem ansatte i rederiet.

I januar ble rederiet dømt til å betale de ansatte kravet på 830. 000 kroner i lønn, samt dekke saksomkostningene i forbindelse med prosessen.

– Denne saken er det groveste lønnstyveriet vi er kjent med siden lønnstyveri ble straffbart i 2022, uttaler advokat for Norsk Sjømannsforbund, Terje Hernes Pettersen, til Fri Fagbevegelse.
(Copyright)
Publisert 19. February 2024, kl. 11.45Oppdatert 19. February 2024, kl. 11.45