Fornybar-aksje stuper etter at giganter har annonsert skilsmisse

Equinor og Vår Energi går ut av ammoniakkprosjektet til Horisont Energi.

Skisse av ammoniakkfabrikken som er en del av Barents Blue.
Skisse av ammoniakkfabrikken som er en del av Barents Blue.Foto: Tek3d

Samarbeidsavtalen mellom Equinor, Vår Energi og Horisont Energi har nå utløpt. Trioen skulle etter planen drive fram det Såkalte Barents Blue-prosjektet, der planen er å lage ammoniakk av naturgass fra Barentshavet, fange C02 fra produksjonen og lagre den under havbunnen.

Som del av Barents Blue skal det bygges en ammoniakkfabrikk på Markoppneset i Hammerfest, der naturgassen skal omdannes til ren, blå ammoniakk. Karbonfangsten skal lagres i Porlaris C02-lager, omtrent 100 kilometer fra Finnmarkskysten.

Etter at Equinor og Vår Grønn trakk seg fra prosjektet tirsdag, har Horisont Energiaksjen fått hard medfart.

Mens aksjen ble omsatt for i underkant av 38 kroner tirsdag før meldingen fra Equinor og Vårgrønn kom, var prisen like før klokken 13.30 onsdag nede i 16,92 kroner.

Horisont har allerede funnet ny partner i Barents Blue. Spanske Fertiberia Group, som produserer gjødsel og ammoniakkderivater, skal eie halvparten av prosjektet.

– Equinor og Vår Energi har vært med på å modne prosjektet fram i utbyggingsfasen som avsluttes 31. Vi ser fram til å samarbeide med Fertiberia for å realisere prosjektet og dermed bidra til avkarbonisering av europeisk industri og transport, sier Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen, administrerende direktør i Horisont Energi, i en børsmelding.

– Utvikling av de påviste ressursene i regionen, inkludert Goliat, Alke og Lupa, vil kreve en eksportløsning med større kapasitet enn det vi ser er realistisk innenfor rammen av prosjektet. Vi takker for samarbeidet med Equinor og Horisont Energi og ønsker operatøren lykke til med videre modning av Barents Blue, sier prosjektutviklingsdirektør i Vår, Atle Reinseth, i en melding.

(Copyright)
Publisert 1. February 2023, kl. 12.59Oppdatert 1. February 2023, kl. 13.07