Forsker advarer mot norske, kinesiskbygde fartøy
Forskeren gir amerikanerne langt på vei rett om ett lands verfts-dominans.
Norge har i økende grad blitt avhengig av kinesiske verft for bygging av handelsskip. Ifølge tall fra Rederiforbundet vil 45 prosent av skipene som bygges for den norske utenriksflåten de kommende årene, bli produsert i Kina.
– På den ene siden er man bekymret for kinesisk spionasje, både E-tjenesten og PST advarer om dette. Samtidig gjør Norge store fremstøt mot kinesisk industri. Det er en dobbeltkommunikasjon og en frakobling som er veldig usunn.
Forskeren advarer:
– Hvis det først smeller, blir det en stor kollaps. Mye større enn den kunne vært.
Trumps planer
Nylig gikk Trump ut med planer for å redusere mulighetene for kinesiskbygde skip til å anløpe amerikanske havner. Det skal gjøres gjennom høye avgifter, og vil ramme mange land, ikke bare Norge.
Et norsk rederi som har valgt annerledes, er Odfjell SE. Til Kystens næringsliv har rederisjef Harald Fotland sagt at de gjør alt de kan for å unngå å bli eksponert for forsinkelser og restriksjoner rettet mot Kina som kan lage problemer for rederiet.
«Jeg ser det»
I september spurte Kystens Næringsliv nyslått direktør i Norges rederiforbund, Knut Arild Hareide, om det problematiske ved Norges avhengighet av Kina.
– Jeg ser det, men skal vi løse klimakrisen er det ingen alternativer. Det må vi forholde oss til.
Hareide fortsatte:
– Vi er skal være glade for at vi har den norske verftsklyngen, men vi har ikke kapasitet til å bygge de største skipene.
Den norske handelsflåten har historisk spilt en sentral rolle i allierte forsyningslinjer, og flåtens rolle fra krigens dager er videreført i dagens Nortraship-ordning.
Avhengigheten av kinesiske skipsverft kan derfor svekke Norges forsvarsevne og skape sikkerhetsmessige sårbarheter og konflikter med samarbeidende land i Nato.
Kinesiske verft står nemlig bak rundt 60 prosent av alle større handelsfartøy i verden.
En geopolitisk konflikt kan derfor føre til store utfordringer for både Norge og NATO.
Europa har sviktet
Samtidig påpeker eksperter at Europa selv har sviktet ved å ikke opprettholde egen skipsbyggingskapasitet.
Seniorforsker Hans Jørgen Gåsemyr ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) sier til Dagens næringsliv at Europa har sviktet der Kina har satset.
– Kina har lykkes med å satse på de næringene som betyr ekstra mye, vi kan ikke skylde på kopier eller juks. Det er isteden Europas kollektive fallitt, mener han.
Førsteamanuensen Åse Gilje Østensen ved Forsvarets høgskole har tidligere, overfor Kystens næringsliv, minnet om at Kina stadig blir pekt på som den mest langsiktige og mest alvorlige sikkerhetstrusselen mot vesten. Det gir et stort dilemma, og hun mener at vi må finne alternativ til kinesisk dominans.
– Det kan ikke være noen tvil om at Kina på sikt ønsker en verden som er dominert av deres eget totalitære regime, sier til Kystens Næringsliv.
(Vilkår)