Fregattoppdraget kan likevel bli norsk

Tyske Thyssenkrupp og Ulstein har signert avtale om samarbeid. Etter det Kystens Næringsliv erfarer, skal det for det norske verftet dreie seg om milliardbeløp.

F127, basert på den velprøvde MEKO A-400 Multi Purpose Frigate-designen.
F127, basert på den velprøvde MEKO A-400 Multi Purpose Frigate-designen.Foto: Thyssenkrupp Marine Systems
LILLESTRØM (Kystens Næringsliv): Intensjonsavtalen ble signert på Undersea Defence Technology (UDT på Lillestrøm klokken 14 i dag onsdag.
De to partene møttes første gang under verftskonferansen i november i fjor.

Der ble de enige om et videre samarbeid. Det var tyskerne som tok kontakt med Ulstein verft. På forhånd hadde de scannet flere norske verft.

– Ulstein verft har en sterk eierstruktur og et av Norges ledende verft. Vi var ikke i tvil om hvem vi ønsket å samarbeide med, sier Joachim Wacher, salgsdirektør og prosjekt og stretgiansvarlig hos Thyssenkrupp.

I dag ble en intensjonsavtale formalisert.

Etter det Kystens Næringsliv erfarer, ønsker Thyssenkrupp Marine Systems at fregattene bygges i Norge.
Fra venstre salgssjef og produktstrategisjef Joachim Wacher fra tyske Thyssenkrupp Marine Systems, med administrerende direktør Lars Lühr Olsen i Ulstein under signeringen.Foto: Arvid Steen

Da vil stålarbeidet gjøres ferdig ved tyske verft, og deretter ferdigstilt i Norge. Det er ikke gunstig for noen å la norske verft ta stålarbeidet også, forteller Wacher.

– Det er helt vanlig rutine for oss å bruke lokale verft når vi får slike store kontrakter, sier salgssjef og produktstrategisjef Joachim Wacher til Kystens Næringsliv.

- Hvor mange fregatter kan bygges ved Ulstein?

– Det er for tidlig å si. Men det blir i alle fall én. Så får vi se. Først må vi få kontrakten, smiler Wacher.

Et løft

Om Norge velger tyske fregatter av typen F127, basert på den velprøvde MEKO A-400 Multi Purpose Frigate-designen, vil avtalen lede til et sterkt norsk-tysk industrielt samarbeid om våre nye fregatter, som blir den største forsvarsinvesteringen i Norges historie.

F127, basert på den velprøvde MEKO A-400 Multi Purpose Frigate-designen.Foto: Thyssenkrupp Marine Systems

Et slikt samarbeid blir uten tvil et stort løft for industrustrien på sunnmørskysten.

– Om Norge bestemmer seg for å bruke vårt design, vil vi samarbeide og utvikle samarbeidet videre, sa Wacher.

– Vi har funnet hverandre, bekrefter administrerende direktør Lars Lühr Olsen i Ulstein da de begge lot pennen møte kontrakten på bordet fremfor seg.

Vi har funnet hverandre

Lars Lühr Olsen

Tar Ulstein med på laget

Thyssenkrupp Marine Systems har blant annet levert fregatter til seks Nato-land, samt 16 mariner fordelt over hele verden. Nå sikter de seg inn på Norge, og får Ulstein med på laget.

Model av det tyske fregatt-alternativet A-400 Multi Purpose Frigate.Foto: Arvid Steen

Dette forutsetter at Tyskland får bygge fregattene.

Anbudsprosessen er ennå ikke avklart.

Det er helt vanlig rutine for oss å bruke lokale verft når vi får slike store kontrakter

Joachim Wacher

ThyssenKrupp Marine Systems of Germany er en gruppe og et holdingselskap av leverandører av marinefartøy, overflateskip og ubåter.

Har allerede levert til 16 land

Det ble grunnlagt da det store industrikonglomeratet ThyssenKrupp kjøpte Howaldtswerke-Deutsche Werft 5. januar 2005.

Selskapet har 8000 ansatte.

Intensjonsavtalen med en tysk forsvarsgigant kan bli gull verdt om tyskerne vinner anbudet om å bygge de norske fregattene.Foto: Ulstein verft

Tyskerne har levert kampskip levert til 16 mariner verden over (inkludert seks NATO-land) omfatter fregattene i klasse 123, 124, 125 og korvetten i Klasse 130 for den tyske marinen, samt den store flåten av Meko-teknologi korvetter og fregatter for mariner på tvers av verden.

Selskapet har tre verft i Kiel, Wismar og Itajaí (Brasil), samt flere lokasjoner over hele verden. Selskapet er en systemleverandør for ubåter, marine overflatefartøy og maritime elektronikk- og sikkerhetsteknologier.

Ulstein verft har en sterk eierstruktur og et av Norges ledende verft. Vi var ikke i tvil om hvem vi ønsket å samarbeide med.

Joachim Wacher, Thyssenkrupp

Tysklands største

Ved anlegget i Kiel jobber rundt 3 300 ansatte, noe som gjør det til Tysklands største skipsverft.

– Begge selskapene har en industriell arv fra skipsbyggingsindustrien innen ulike markeder knyttet til skipsdesign og skipsbygging, og er kjent for velprøvde, avanserte og utrustningstunge skip, forteller administrerende direktør ved Ulstein Verft, Lars Lühr Olsen til Kystens Næringsliv.

Han legger til at plass og hjelp fra dyktige fagfolk, ikke er et problem.

– Vi har god plass, dypvannskai og et nettverk av dyktige kolleger i klyngen rundt oss. Så om tyskerne vinner, vil vi løse dette oppdraget på en utmerket måte i godt samarbeid med våre tyske venner, sier han.

(Vilkår)
Publisert 26. March 2025, kl. 13.13Oppdatert 27. March 2025, kl. 07.30
FregatterSjøforsvaretUlstein verft