Global drivstofftrend gir rederiet økt tro på storsatsing
Nye bestillinger av skip som skal gå på metanol gikk i april forbi LNG-drevne skip på verdensbasis. Eidesvik får sitt første metanolskip levert om ett år.
Metanol er i vinden på verdensbasis, særlig blant containerselskaper og fergeoperatører.
Det ble bestilt nesten like mange skip med metanoldrift som LNG-drift i april, med henholdsvis 24 og 20 skip, ifølge nye internasjonale tall fra DNV.
Her hjemme er LNG ikke så «hot», men når det gjelder metanol har vi et norsk rederi som får mye oppmerksomhet – fra hele verden.
Bømlo-baserte Eidesvik har lenge vært fremme i skoene når det gjelder alternative drivstoff.
– Når målet er lavest mulig miljøavtrykk mener vi at metanol i 2026 vil være det mest modne alternativet, sier Marie Engelsen Launes, VP for bærekraft i Eidesvik til Kystens Næringsliv.
Året etter skal rederiet etter alle solemerker få et andre metanoldrevet skip levert. Fartøyene, som begge er konstruksjonsfartøy (CSV), bygges ved Sefine Shipyard i Tyrkia. NSK Ship Design står for designet.
– Vi var det første rederiet til å trykke på knappen og bestille nybygg med metanoldrift innenfor dette segmentet, men vi registrerer at flere har kommet til siden den gang, sier Launes.
Interessert i alt som får ned utslipp
Launes i Eidesvik forklarer at en del av grunnen til å velge metanol er at teknologien er kjent, at det eksisterer en infrastruktur, og et internasjonalt regelverk.
Rederiet tror målet om nullutslipp nås gjennom en kombinasjon av flere ting.
– Vi er interessert i alle drivstoff som kan ta oss til nullutslipp. Løsninger må tilpasses blant annet hva man får plass til på skipet, og hva skipet skal utføre av oppdrag. For oss var metanol i kombinasjon med batteridrift det beste alternativet for disse fartøyene, sier Launes.
Flere drivstoff for å nå mål
Norge har mål om halverte utslippene fra innenriks sjøfart og fiskeri i 2030 sammenlignet med 2005.
Ombygging av eksisterende flåte er teknisk mulig for metanol, men mer utfordrende for ammoniakk og hydrogen, skriver Sintef.
Et stikkord som går igjen hos Sintef Ocean er «multifuel». Det anbefales at man rigger skipene for å kunne gå på flere drivstoff.
Tre strategier for multifuel
Rapporten peker ut tre praktiske multifuel-kombinasjoner:
- Skip utrustet for LNG-drift kan brenne både biometan (LBG) og blandinger av LNG eller LBG og opptil 40-50% hydrogen.
- Skip utrustet for bio eller syntetisk metanol kan også benytte biodiesel og syntetisk diesel.
- Skip utrustet for ammoniakk kan kombineres med biodiesel og syntetisk diesel.
Comeback
– Metanol har gjort et raskt comeback etter en roligere start på året, mens LNG fortsatt står sterkt og tas i bruk i flere segmenter enn bare container, sier Jason Stefanatos, direktør for global avkarbonisering i DNV Maritime i en kommentar til tallene.
Tross nedgang i den globale nybyggaktiviteten, ser DNV økt interesse for alternative drivstoff.
Metanol som drivstoff:
I motsetning til andre grønne drivstoff som hydrogen eller ammoniakk, kan skip drevet av metanol realiseres med mindre endringer i eksisterende terminalinfrastruktur. Infrastruktur, lagring og distribusjon vil i stor grad være lik andre flytende drivstoff.
Men også metanol er giftig, og metanol har lavt flammepunkt. Metanol har også en lavere energitetthet enn fossile drivstoff.
Dette gir utfordringer med tanke på lagring, sikkerhet, motorteknologi og materialkompatibilitet. Som alle andre «grønne» drivstoff er også metanol kostbart.
LNG, som lenge har vært det dominerende alternativet til konvensjonelt drivstoff, holder fortsatt stand.
16 av bestillingene var til containerfartøy, mens to cruiseskip og to RoPax-skip også ble bestilt med LNG som drivstoff.
– Det at metanol og LNG ligger så tett, viser hvordan drivstoffvalgene er i utvikling, sier Stefanatos.
Cruise på hydrogen
Et annet lyspunkt for grønn skipsfart i april er bestillingen av nye hydrogendrevne skip.
For første gang siden juni 2024 er det to nye hydrogendrevne cruiseskip i bestilling.
DNV forklarer utviklingen med at eiere i større grad enn før vurderer fleksibilitet, tilgjengelighet på drivstoff, og behovene i hvert enkelt marked når de gjør bestillinger av nye skip.
(Vilkår)