Gründerne har satset 16 millioner av egen lomme - nå skjer det endelig noe
– Vi har stor tro på at Forsvaret og rederier er nysgjerrige på verdens første bølgelader i sitt slag. Vi går «all in» og har sagt nei til flere investorer sier Freddy Knutsen.
Bølgeladeren toø karmøyværinge har vært testet innendørs i flere år. Nå skal den ut for å testes skikkelig.
Bølgeladeren til Freddy Knutsen og selskapet RTS kan blant annet gi strøm til lyttekabler, sensorer og kommunikasjonsutstyr både over og under vann, samt andre installasjoner som krever strøm for å fungere.
Fikk etterlengtet støtte
– Nei. Vi har klokkertro på at vår bølgelader kommer til å bli et lønnsomt kommersielt produkt. Vi satser våre egne penger og går «all in», sier Knutsen.
Rogalandsfondet støtter bedrifter som utvikler grønn teknologi.
– Vi setter pris på støtten. Det viser bare at folk har troen på oss. Det motiverer oss ekstra, sier Knutsen.
Havforskningen: Ser fram til testing
Ved Havforskningingsinstituttet sitter fysisk oseanograf, Lars Asplin.
Freddy Knutsen, bølgelader-gründer i RTS
Det er han som skal ta med seg bølgeladeren ut i fjorden ved Rosendal og teste produktet.
Etter planen skal de ta med seg utstyret mellom januar og mars i år.
– Vi gjennomfører drøyt 10 femdagers tokt årlig fra Bergen, og har blant annet en fast strømrigg i Hardangerfjorden på høyde med Rosendal. Her må vi skifte batteri annenhver eller tredjehver måned, sier han til Kystens Næringsliv.
Havforskningen skal nå teste «Goby-bøyen» grundig, og sammenligne den med konkurrerende batteridrevne instrumenter.
– Vi fikk en henvendelse fra RTS for en stund siden om å teste denne bølgeladeren sammen med en strømmåler. Det planlegges å sette den ut i nærheten av den andre strømriggen vi har i Hardangerfjorden tidlig i år. Dette vil kunne gi en indikasjon om kvaliteten, sier han.
Freddy Knutsen.
– Vi trenger ikke resultater i sanntid, slik Goby-bøyen kan gi oss. I tillegg vil også produktet bli litt for dyrt for vårt bruk. Vi må uansett må vedlikeholde disse instrumentene regelmessig på funn av groing i sjøen. For objekter som trenger strøm og som ikke er utsatt for groing og er dessuten kanskje posisjonert på mer utilgjengelige steder, tenker jeg at RTS-bøyen er en veldig god løsning.
Tålmodighetsprøve fra gründerne
Det har vært en lang gründer-reise for åkrabedriften Rental & technology services (RTS).
Bedriften har svingt seg godt opp på å produsere teknologi til maritim bransje.
Det mest spennende de har holdt på med de siste årene er bølgeladeren «Goby», som kommer ut på markedet på nyåret.
«Goby» er en liten sensorplattform som plasseres i havet, og under havoverflaten skapes energi ved hjelp av bølgene, som igjen gir strøm til sensorer og kommunikasjonsutstyr.
Bølgelader-gründer Freddy Knutsen i RTS.
– Det som og er spennende med teknologien er at den er skalerbar, og vi regner med at det blir en evolusjon der vi ser for oss å produsere mye større bøyer i framtiden som kan produsere store mengder lokal energi, sier bølgelader-gründeren.
Han legger til at bølgeladeren er en enkel konstruksjon, mekanisk sett.
– Det er en hardfør liten tass som tåler mye juling. Det er en flottør som går opp og ned under vann, og en turbin som snurrer rundt og skaper strøm. Det er ikke mer komplisert enn det. Men det virker og er effektivt, sier Freddy Knutsen.
Han legger til:
– Teknologien er ny og det er søkt patent på prinsippet både i Europa og i resten av verden. Det finnes en rekke bølgelader-konsepter rundt om, men disse er utviklet for å produsere strøm til nett, og ikke lokal energiproduksjon, sier Knutsen.
Lang fartstid i markedet
RTS er et teknologiselskap som har vært i bransjen i 22 år.
Siden 2017 har selskapet økt omsetningen fra 71 millioner til 107 millioner i fjor. Resultat før skatt ble i 2022 16,6 millioner kroner.
Omsetningen i 2023 ble på 136 millioner og resultat før skatt ble 19 mill.
(Se fullt regnskap lenger nede i saken).
RTS er med andre ord ingen døgnflue som prøver å treffe en bølge.
– 2025 blir året mange års arbeid resultater i at «Goby» skal ut på markedet. Klart vi er spent. Men vi har troen, sier Freddy Knutsen.
Samtidig som de lanserer «Goby 1» jobber selskapet også med oppfølgeren.
– Den planlegger vi å bruke på interne prosjekter i forbindelse med installasjons-arbeid i Nordsjøen for å måle bølger og strøm på feltet, og ha sanntids-kommunikasjon med bøyen for dataovervåkning, sier Freddy Knutsen.
(Vilkår)