Med et finansieringsmål opp mot en halv milliard kroner planlegges det notering allerede i oktober i år.

– Det var hele tiden planen å ta selskapet på børs på et riktig tidspunkt, og vi har helt fra starten av invitert folk med på eiersiden, sier Green Executive Officer Vegard Frihammer til Kystens næringsliv.

Kraftig ekspansjon

Frihammer grunnla Greenstat sammen med styreleder Bernt Skeie i 2015. I dag sikter selskapet med røtter i Chr. Michelsens Research seg mot børs.

Med en kraftig ekspansjon i selskapet og sterk vekst innen flere av satsingsområdene, håper direktøren en dobling av inntektene i løpet av året.

– Det var i all hovedsak solenergimarkedet som ga oss 50 millioner inn fra 2021 til 2022. I år håper vi å passere 100 millioner.

Både prosjektene og inntektene har gitt signal om at helt andre investorer må på banen.

– Børs gir oss tilgang til tunge investorer som ellers ikke kan investere i unoterte selskap. Også utenlandske investorer, bekrefter han.

Også Trond Mohn har troen på Greenstat. Foto: (Foto Kristin Svorte)

2000 aksjonærer og Trond Mohn

Greenstat er nemlig mye, også på investorsiden. Mer enn 2000 aksjonærer, med Aker og Trond Mohn som de største og folkeaksjer som de minste, har sett seg interessert i forretningsmodellen det bergensbaserte selskapet staker seg ut.

India er et første stopp ut av landet. Der er allerede 10 ansatte på plass for den første hydrogensatsingen der. Når modellen for internasjonal vekst er demonstrert i India, kan den bane vei for videre ekspansjon i øst.

I Norge er selskapet allerede involvert i tre store Enova-knutepunkt for hydrogen, i Rørvik, Glomfjord og i Agder.

– Vi satser på en investeringsbeslutning i juni, med produksjonsstart to år etter det, i juni 2025.

For Glomfjord-anlegget innebærer dette en Enova-støtte på 150 millioner kroner, og et planlagt første trinn som skal yte åtte tonn hydrogen daglig. Her samarbeider selskapet med Troms Kraft, Meløy Energi og NEL.