– Vi har jobbet med rederiet for å få en optimal operasjonsprofil, forteller Bengt-Olav Berntsen til Kystens Næringsliv.

Berntsen er administrerende direktør i Haf Power Solutions, og stolt over oppdraget. Teknologibedriften skal være systemintegrator i tillegg til å levere hybridløsningen cLion Hybrid Power System til et prestisjebygg for et av Australias største fiskerikonsern.

Tøffe forhold

Fartøyet skal drive dyphavsfiske i et av verdens tøffeste havområder, sør for Australia.

Administrerende direktør Bengt-Olav Berntsen i HAF Power Solutions. Foto: Privat

– Fartøyet skal ha dragerbrønn for line, etter norsk modell. Det krever mer styring av baugen, og vi har optimalisert den operasjonen uten videre behov for bruk av generator.

Haf Power Solutions er del av Ålesund-selskapet Acel Group, som i tillegg til Berntsens selskap også har Acel AS, Acel Baltic UAB og til sammen rundt 170 ansatte. Selskapet er et av verdens ledende selskaper innen hybrid kraftsystemer for maritim sektor.

– Det er motiverende å være en del av dette prosjektet og bidra til byggingen av Austral Odyssey for et internasjonalt rederi. Dette initiativet, som prioriterer miljøvennlig teknologi og bærekraft, viser tydelig verdien av å investere i grønne løsninger, sier Berntsen i en pressemelding.

Bygges ved Båtbygg

Linefiskefartøyet skal bygges ved Raudeberg-verftet Båtbygg, og får en lengde på 68,55 meter. Det er ikke første gang Haf Power Solutions samarbeider med hverken verft eller rederi. Berntsen setter stor pris både på samarbeid, og i å være del av en uttalt grønn løsning for det australske rederiet.

– Vi var systemintegrator også ved ombyggingen og elektrifiseringen av en ferge, i tillegg til landstrømanlegg og andre oppdrag ved verftet. Austral Fisheries bygget også det første fartøyet ved Båtbygg i 2020, og da var ressurser fra vårt selskap involvert i arbeidet.

Leveransen fra Haf Power Solutions består av et cLion Hybrid Power System med integrert cBull Energy Storage System. Dette systemet vil muliggjøre optimal drift av generatorene ved å absorbere effektvariasjoner med avansert batteriteknologi.

Bidrar til utslippsreduksjon

Dette skal gi betydelig reduksjon av utslipp, drivstoffkostnader og vedlikehold, samtidig som systemets pålitelighet skal økes.

– Båtbygg ser frem til å samarbeide med HPS på enda et prosjekt – denne gangen på nybygget Austral Odyssey til Austral Fisheries. HPS sin leveranse av moderne cLion Hybrid Power løsning bidrar til at fartøyet får en miljøvennlig-, sikker og kostnadseffektiv drift som er svært viktig i de farvannene fartøyet skal operere, sier administrerende direktør Kjell-Inge Sjåstad i Båtbygg i en pressemelding.

Ifølge Haf Power Solutions er cLion Hybrid Power System et både lettvint og høyeffektivt system som omfatter kraftomformere, AC-tavler, Li-Ion-batterier, elektriske generatorer, elektromotorer og automasjon. Systemet er optimalisert for å minimere energitap og sikre høy effektivitet.