Halvparten av norske skip er kontrahert i Haugesund
Haugesund er Norges viktigste verftsby. – De siste årene har halvparten av alle norske skip blitt kontrahert herfra, sier ordfører Arne-Christian Mohn.
Haugesund er blitt stadig viktigere som maritim klynge, og det er kanskje ikke så rart at tidligere næringsminister Trond Giske (Ap) allerede i 2013 erklærte Haugesund som «Norges maritime hovedstad».
Ålesund sakket akterut
– Norges største bøyelastrederi, Knutsen Group, bygger seg opp på gassfrakt, Edda Wind er på børs og kan bli verdens største innen vedlikehold av vindparker, vi har MET-senteret som tester havvindmøller, vi har Utsira Nord, og en stor underskog av selskap som satser inn i havvind, forteller ordfører Mohn.
Fakta om Årets maritime kommune
- En ny kåring i regi av Maritimt Forum og Kystens Næringsliv, med Kongsberggruppen, Kystrederiene, DNV, Maritime Bergen, Norges Rederiforbund, Gard og DNB som øvrige samarbeidspartnere.
- De fire nominerte kommunene er Bergen, Haugesund, Horten og Ulstein. Forrige uke presenterte vi Horten.
- Basert på en fersk verdiskapingsanalyse vil fire kandidater bli nominert til prisen, som skal deles ut tirsdag 15. august – under Arendalsuken.
- Kandidatkommunene blir presentert gjennom en artikkelserie på kystens.no.
- Publikum kan bidra ved å stemme på kandidatene samme sted.
- Publikumsstemmene legges sammen med vurderinger fra en fagjury før endelig vinner presenteres på arrangementet «Fullrigget for fremtiden» under Arendalsuken.
- Juryen som sammen med publikumsstemmene skal avgjøre den endelige prisvinneren, består av Even Aas i Kongsberggruppen, Harald Solberg fra Rederiforbundet, Sjøfartsdirektør Knut Arild Hareide og ansvarlig redaktør Øystein Hage i Kystens Næringsliv.
– Tidligere sammenlignet vi oss med Ålesund. Der har imidlertid uheldige omstendigheter og et skudd for baugen i cruisenæringen gjort at vi har rykket fra etter både oljekrise og pandemi.
Stikkord ti år etter Giskes munnhell er i langt større grad både energi og grønt skifte. Spesielt én ting opplever ordføreren som betryggende.
– Vi er veldig glade for at Aibel ligger godt fremme, og har markert seg som en vesentlig del av omstillingen.
Haugesund i særklasse
Fra toppen av Penguin-plattformen, på det grønne plattformdekket, peker Aibels verftssjef Lars Inge Hellestveit på fastlandet noen steinkast unna. Selv trives han godt med å kunne være tett på både det politiske miljøet og andre ressurser i byen.
– Vi bruker lokale hoteller, ISO-leverandører, transport, stillas, løft og rigg, logistikktjenester, fortøyning, los, havnevesen og Kystverket, i tillegg til leverandørkjeden. Haugesund er i en særklasse med nærhet til industri, og det drar vi nytte av, sier Hellestveit.
For verftet startet omstillingen til å kunne ta internasjonale havvindoppdrag allerede i 2010.
– De siste årene har det betalt seg. Først Dolwin Beta ved Helgoland utenfor Tyskland, og deretter Dogger Bank utenfor UK, fortsetter Lars Inge Hellestveit.
Det betyr et leverandørprogram som strekker seg langt forbi 2026. Det hadde ikke gått uten en livskraft klynge i vest, mener han.
– Både Karmsund havn og Husøy, hele klyngen av spesialleverandører, i tillegg til nærheten til både Bergen og Stavanger.
Fakta om maritim næring i Haugesund kommune
- Omsetning: 24,1 milliarder
- Sysselsatte: 8.034 årsverk
- Indirekte årsverk: 1.416
- Direkte skattebidrag: 3,3 milliarder
- Indirekte skattebidrag: 0,4 milliarder
- Samfunnsøkonomisk skatteeffekt: 2,4 milliarder
Leverer internasjonalt
– Vi er stadig på jakt etter nye ingeniører og operatører, og vi har plass til flere!
I fremtiden kan det også ligge industrisamarbeid som kan dekke behovene, slik selskapet i dag har det med Hitachi og deres konverterteknologi.
Samtidig som det nærmer seg håndfaste avtaler for norsk havvindindustri, minner Hellestveit på at det meste ennå foregår utenlands.
– Vi bygger jo videre på det vi allerede har, og det er Thailand, Singapore og Norge. Vi leverer i stor grad internasjonalt i dag.
(Vilkår)