Handler for milliarder: På jakt etter sjøfolk til 19 nybygg

– Vi ansetter flere norske sjøfolk enn de fleste vet om, sier kompetanseleder hos Knutsen OAS shipping. Nå skal de bemanne 19 nye fartøy.

Johanne Marie Trovåg, Knutsen Shipping.
Johanne Marie Trovåg, Knutsen Shipping.Foto: Maritimt Forum.

Hun har hørt det en del ganger. Og lest det i kommentarfeltene når rekrutteringsdebatten dukker opp i avisspaltene.

«Hvorfor er det ikke flere norske sjøfolk hos Knutsen OAS Shipping?»

– Jeg engasjerer meg ikke i kommentarfelt, men jeg vil si at vi har 2850 sjøfolk hos Knutsen OAS Shipping. 250 av dem er norske. For tiden er vi midt i et rekrutteringsløp hvor vi skal ansette 10 nye kadetter og fire nye lærlinger i tillegg til de som allerede er i opplæringsstilling hos oss.

– Så, jo: Vi har mange norske sjøfolk, og nybyggene gjør at vi trenger flere, sier kompetanseleder Johanne Marie Trovåg til Kystens Næringsliv.

Hun legger også til at rederiet har også 12 studenter innen nautikk fra Høgskolen på Vestlandet i praksis om bord i sine skip.

Bygger for milliarder

Knutsen OAS Shipping skal bemanne nitten nybygg framover.

Bare i år seiler ni av disse nybyggene ut fra sine respektive verft.

Les mer om nysatsingen her:
Det betyr at verdens største bøylelastrederi og verdens femte største LNG-tankrederi, trenger mange sjøfolk for å dekke opp det gigantiske nybyggingsprogrammet.

Da blir det travelt på kontorene til rederiet fra Haugesund.

– Hvor mange det blir er ikke avklart enda, men vi mangler ikke søkere. Samtidig må jeg også understreke at våre tankere blir bygget i utlandet. Da kommer det også krav om at landet hvor fartøyene bygges skal ha en stor del av de ansatte om bord. Noen av våre skip seiler også under utenlandske flagg, sier Trovåg.

Flest mulig – lengst mulig

Knutsen OAS Shipping i satser blant annet på å ansette i opplæringsstillinger for så å beholde disse i et karriereløp hos oss.

– Vi ønsker jo at våre sjøfolk skal være hos oss lengst mulig. Det er alltid kjedelig å utdanne dyktige fagfolk som blir «snappet opp» av andre rederier. Men slik er markedet. Vi skal gjøre vårt beste for å være det foretrukne rederiet for alt fra kadetter og lærlinger til kapteiner, sier hun.

De er ikke alene om å utdanne norske sjøfolk og kadetter.

Sjekk også denne saken hvor Odfjell-sjefen mener det er for få rederier som er med på «dugnaden» med å utdanne dyktige sjøfolk:

Trovåg var tydelig på at stabile og forutsigbare rammevilkår er viktig for et rederi som Knutsen OAS Shipping, og at tilskuddsordningen for sysselsetting av sjøfolk bidrar til at de kan lære opp norske sjøfolk.

– Ideelt sett skulle vi fått refusjon også for norske opplæringsstillinger som er ansatt i et norsk rederi, uavhengig av hvilket flagg skipet de seiler på, sa hun.

Johanne Marie Trovåg og kollegaene hennes i Haugesund-rederiet arbeider med utgangspunkt i globale rekrutteringsstrategier.

For eksempel har rederiet bygget opp en omfattende virksomhet med LNG-transport til Frankrike med utgangspunkt i et eget rederikontor i Nantes.

– Vi er over gjennomsnittet opptatt av fransk språk, for å si det sånn, smilte Johanne Marie Trovåg.

Johanne Marie TrovågFoto: Knutsen Shipping.

Men det forhindrer ikke at rederiet er og vil være synlig også opp imot norske, maritime utdanningsinstitusjoner og elever og studenter på disse.

– Det er et stort behov for norske sjøfolk, hos oss og i andre norske rederier, sier Trovåg.

(Vilkår)
Publisert 6. February 2025, kl. 04.20Oppdatert 7. February 2025, kl. 09.11
Knutsen GroupKnutsen shipping