Harde anklager mot norsk rederi

Støttekomiteen for Vest-Sahara mener rederiet Peak Group fra Bergen bidrar til en ulovlig okkupasjon når de skiper vindmølledeler til Vest-Sahara.

Erik Hagen. Leder støttekomiteen for Vest-Sahara.
Erik Hagen. Leder støttekomiteen for Vest-Sahara.Foto:

Territoriet Vest-Sahara, ligger som navnet tilsier, helt vest i Sahara-ørkenen på Afrikas vestkyst, og har vært okkupert av Marokko siden 1975. Det har lenge vært omstridt å levere varer til landet.

Men verken Norge eller verdenssamfunnet har gått inn med klare restriksjoner.

Leder for Støttegruppen for Vest-Sahara, Erik Hagen, mener at lover og regler er én ting. Normalt samfunnsansvar er ofte vel så viktig, sier han.

– Bare bløff

– Peak Group strør om seg med hvor flinke de er på å ta samfunnsansvar på sine nettsider. Men her driter de i de fine ordene, og bidrar opprettholdelsen av en okkupasjon som krenker folkeretten og menneskerettigheter, sier Erik Hagen i Støttekomiteen for Vest-Sahara til Kystens Næringsliv.

Det var Bergensavisen som skriv først om bergensrederiet Peak Group som leverer vindmølledeler til Vest-Sahara.

Det var organisasjonen Støttekomiteen for Vest-Sahara som avslørte rederiet, med bilder og overvåking fra Tenerife.

Støttekomiteen mener norske selskaper har et ansvar for å vurdere om det de gjør er etisk riktig, selv om det ikke rettes noen internasjonale sanksjoner mot selskaper som velger å drive næring i de okkuperte områdene.

– Å bidra til en ulovlig okkupasjon kan ikke forsvares med argumentet om at man følger nasjonale lover, fordi dette kan bety at selskapet støtter menneskerettighetsbrudd. Selskaper som er til stede i okkuperte områder må stille seg spørsmålet: Ønsker de virkelig å bidra til opprettholdelsen av en okkupasjon som krenker folkeretten?

Peak Group leverer vindmølledeler til Vest-Sahara. Det får de kraftig kritikk for. Her er rederiet avbildet i det de laster opp vindmølledeler på Tenerife.Foto: Støttekomiteen for Vest-Sahaa
– Mener du at rederiet Peak Group bidrar til at Marokko kan fortsette sin okkupasjon av Vest-Sahara?

– Ja, det gjør vi. Marokko har en strategi om å etablere seg for alvor i Vest-Sahara med sine egne innbyggere. Dette greier de selvsagt ikke alene, men er avhengig av støtte fra blant annet innførsel av varer fra rederier som Peak Group. Kort forklart er Peak Group en brikke i Marokkos spill, sier Hagen til Kystens Næringsliv.

– Ikke ulovlig, men …

Selv om Støttekomiteen for Vest-Sahara er kritisk, får rederiet Peak Group støtte av blant annet Rederiforbundet som mener på generelt grunnlag at norske rederier kan handle med Vest-Sahara.

Regjeringen har heller ikke lagt ned forbud med handel med Vest-Afrika.

Men utenriksminister Espen Barth Eide kom i fjor høst med en sterk oppfordring om å la være å handle og levere varer til territoriet.

– Norske myndigheter er opptatt av å unngå handlinger som kan oppfattes som en legitimering av situasjonen i Vest-Sahara før en politisk løsning er på plass. Derfor holder vi også fast ved vår fraråding fra 2007 til norsk næringsliv, om å unngå handel, ressursutnyttelse og andre former for næringsvirksomhet i Vest-Sahara som ikke er i samsvar med saharawienes interesser, og som følgelig kan bidra nettopp til brudd på folkeretten. Den norske linjen er godt kjent, både i norsk næringsliv og hos marokkanske myndigheter.
Utenriksminister Espen Barth Eide.Foto: Aleksander Nordahl

Han la til:

– Det er faktisk en rettslig risiko ved å drive med handel med Vest-Sahara, selv om det ikke er et forbud. Det kan også være internasjonalt problematisk. Dette er en understreking av at man bør følge det rådet. Det gjelder her og for andre liknende råd, f.eks. for handel med okkupert palestinsk territorium, sa Espen Barth Eide i Stortinget 7. november i fjor.

Denne saken fra Vest-Sahara likner litt på vår tidligere sak, under. Fullt lovlig å frakte fisk for russerne, men etisk er det et stykke forbi gråsonen, mener kritikerne:

Rederiforbundet har tidligere uttalt seg om at statens råd er for diffuse:

– Rederiforbundets direktør kritiserer «særnorske frarådinger» av forretningsvirksomhet i okkuperte Vest-Sahara, har Rederiforbundets leder Knut Arild Hareide sagt ved flere anledninger.

Også i dette intervjuet med Dagbladet.

– Vi følger alle regler

I Bergen forholder rederiet Peak Group seg til hva som er lov – og hva som ikke er lov.

Jan-Petter Slethaug, daglig leder i Peak Group, sier til Bergensavisen at de har vurdert sitt anløp i El Aaiún i Vest-Sahara grundig.

– Det er ikke noen rettslige bindinger, FN-sanksjoner eller restriktive EU-tiltak. Vi har også sjekket med Rederiforbundet som ikke har særskilte anbefalinger når det gjelder Vest-Sahara. Vi forholder oss til myndighetene hvis de innfører sanksjoner, sier han til Bergensavisen.
Kystens Næringsliv har via SMS, e-post og beskjed via tlf-svarer bedt Jan-Petter Slethaug, daglig leder i Peak Group kommentere kritikken fra Støttekomiteen for Vest-Sahara. Vi har ikke fått svar fra Peak Group-sjefen, eller noen i hans ledergruppe, etter flere purringer.
(Vilkår)
Publisert 14. January 2025, kl. 04.37Oppdatert 14. January 2025, kl. 06.47
Peak GroupVest-SaharaRederi