Havila fortsetter å selge unna. Nå går Fjord1 til utenlandske eiere.

To fond vil i løpet av 2024 få eierskap over hele rederiet.

Administrerende direktør Dagfinn Neteland i Fjord1.
Administrerende direktør Dagfinn Neteland i Fjord1.Foto: Gunnar Lier

Fergedriften skal ikke bli berørt.

I går kunne Kystens næringsliv fortelle om salget av Havila Commander, Havila Jupiter og Havila Venus. Nå selger Havila Shipping-eier Havila Holding unna aksjene i Fjord1. Det samme gjør deleier Vision Ridge Partner, som hadde tilsvarende 50 prosent i selskapet siden oppkjøp i 2021.

– Nå tilpasser vi organisasjonen til en ny situasjon, sa Arne Johan Dale til Kystens næringsliv i går.

Fjord1 er en av de største fergeaktørene i Norge, og dette betyr at alle rederiets 80 fartøy går over på utenlandske eiere.

Nylig vant rederiet anbudet på det viktige stamveisambandet Lavik- Oppedal over Sognefjorden. Ruten skal betjenes med autonome løsninger fordel over fire utslippsfrie ferger.

– Etter å ha vært en del av Fjord1 i en tid hvor den teknologiske utviklingen har vært nær revolusjonerende, er vi glade for å ha funnet nye eiere som kan være med på å utvikle selskapet videre. Den siste anbudsvinneren der Fjord1 skal levere autonome operasjoner er et bevis på kompetansen i selskapet, sier styreleder i Fjord1, Vegard Sævik, i en pressemelding.

Vegard Sævik er også inne på eiersiden i Havila Holding, sammen med faren Per og søsknene Njål Sævik og Hege Sævik Rabben.

Kjøperne er nederlandske DIF Capital Partners og EDF Invest, to europeiske fond med et strategisk partnerskap i konsortiet Effra BidCo AS.

Det er kapitalkostnader og konkurransedyktighet som skal ligge til grunn også for dette salget.

Dette sier Sævik om bakgrunnen:

– Vi ønsker å forbli i Norge, og for å kunne fortsette å være her, kunne vi ikke insistere på eierskapet til Fjord1. Den riktige løsningen var heller å sikre nye eiere som har tilgang til billigere kapital enn det vi har, og som dermed kan sikre Fjord1 sin konkurransekraft fremover.

Fjord1 sitt eierskap i flyselskapet Wideröe er ikke omfattet av salget.

(Copyright)
Publisert 31. October 2023, kl. 08.33Oppdatert 31. October 2023, kl. 08.35