Havnestrid til 408 millioner kroner
En lovlighetsklage setter utvidelsen av Bergneset havn i fare.
Balsfjord har Troms og Finnmarks tredje største godshavn, kort vei til flyhavn og europavei mot Finland. Samtidig er dagens kaianlegg håpløst utdatert, mener mange brukere. I to år har en bebudet ny kai gitt håp om industrivekst.
Har kjøpt tomt
– Som bruker har vi fulgt prosessen rundt det nye kaianlegget nøye, forteller Are Lorentsen til Kystens Næringsliv.
Lorentsen er administrerende direktør i Perpetuum, Nord-Norges største privateide avfallsaktør.
– Vi har selv kjøpt opp en tomt for å opparbeide den til næringsarealer, for at andre selskap skal kunne etablere seg.
En ny, og større kai «vil bli en ny verden», tror han.
– Den gir potensial for utvikling det ikke er rom for i dag.
Kan forsinke eller stoppe
Gleden deles av havnesjef Arnt Hansen og næringslivet ellers.
Klagen går på økonomisk sikkerhet, og prosjektet er ifølge avisen også gjenstand for usikkerhet om det er 80 eller totalt 200 meter som er tenkt bygget.
Neste kommunestyremøte er i begynnelsen av juni, men Senterparti-ordfører Laila Johannessen sier til lokalavisen at det kan være mulig med em ekstraordinær, politisk behandling.
For Balsfjord kommune handlet det i utgangspunktet om å utvide de eksisterende havnearealene fra 1980-tallet med to havner, hver på 100 meters lengde og med 9 og 12 meter dybde.
Havnesjef Arnt Hansen og flere næringsaktører mener utvidelsen vil gi store positive ringvirkninger. Med en økning i antall anløp – en nær dobling – og større kapasitet forventes det at kommunen kan tiltrekke seg flere bedrifter og styrke lokalt næringsliv.
Har tatt høyde
Are Lorentsen i Perpetuum tror ikke en eventuell forsinkelse vil føre til en umiddelbar krise for dem. At det bremser for videre vekst og ny industri, er en annen sak.
– Vi får det til. Men, det ville vært veldig kjedelig. Både vi og andre selskap har tatt høyde for bedre kapasitet i havnen.
– Det kan det.
Da Kystens næringsliv snakket med Lorentsen under planoppstarten for to år siden, sa han at godt samarbeid så langt har sikret at logistikken har gått rundt.
– Vi har merket utfordringer i kapasiteten, men har klart å unngå å takke nei til store ordrer.
Dette er brukere som har signalisert en økning på 300.000 tonn årlig, opp fra dagens 600.000 tonn – som igjen er en økning fra bare få år tilbake. Da lå årlig tonnasje på rundt 350.000 tonn, og både januar og februar i år klokket inn med en dobling mot 2024.
Forsinkelse – eller full stans
Motstanden ledes av Tronn Sørensen (Sp), Torbjørn Fagermo og Bjørn Tore Øvergård (begge Frp), som mener vedtaket er økonomisk uforsvarlig. De peker på at finansieringen bygger på usikre fremtidige inntekter fra tomtesalg og leieinntekter.
En analyse viser at selv et moderat inntektsbortfall kan føre til underskudd i over 15 år, og at prosjektet først vil være i balanse i 2041.
Kommunestyret må nå behandle lovlighetsklagen. Hvis de ikke opphever vedtaket, vil saken oversendes Statsforvalteren i Troms og Finnmark for vurdering.