– Du, jeg må snart inn i et Teams-møte med verftet i Kina.

Jan Arild Paulsen, administrerende direktør i Seaworks, har enn så lenge et langdistanseforhold til «Vigdis H».

Nybygget «Vigdis H» på Yangtze-elven i Kina. Foto: Wuhu Shipyards
Jan Arild Paulsen er administrerende direktør i Seaworks. Foto: Seaworks

Paulsen og de andre i ledelsen har gjennomført opp til fire ukentlige Teams-møter med kinesiske Wuhu Shipyard. Og det er nettopp teamwork Paulsen ønsker å løfte fram når Kystens næringsliv ringer.

– Det har gått veldig bra. Møtene har vært gjennomført på tross av kovid, sammen med designerne i Polarconsult og et bergensk selskap vi bruker som mellommann i Kina.

Sjøsatt i Kina

Tirsdag ble det som i Kina er skrog W2051, og i Harstad «Vigdis H», sjøsatt til lyden av et insisterende signalhorn. Skroget møtte vannflaten i Yangtze-elven et godt stykke inn i fastlandet, med lokale mellommenn og verftsansatte som publikum.

I Norge gikk imidlertid bildene varme på sosiale medier. Nytt blod i bulkflåten er nemlig ikke hverdagskost, og snittalderen i næringen er høy.

– Jeg som trodde alle sandfraktbåter måtte være minst 40 år og helst over 50 år, skrev en av leserne under bildene.

Nytt blod er bokstavelig om bord på «Vigdis H». Polarconsult sin design PK-164 LNG EcoBulk blir nemlig det første bulkskipet i sin klasse under 5000 tonn som blir fullstendig karbonnøytralt. Når Rå Biopark sitt anlegg er operativt fra 2025, skal det levere biogass til nettopp «Vigdis H».

Frem til den tid skal fartøyet operere på LNG, med elektriske løsninger for driften om bord.

«Vigdis H» klar for sjøsetting. Foto: Wuhu Shipyards
Navnet «Vigdis H» er etter mor til dagen eiere. Foto: Wuhu Shipyards

Bergenske mellommenn

En av utstyrsleverandørene er bergenske Peak Marine Tech, som i tillegg til å levere løsninger rundt elektrisk gravemaskin og travers om bord, også sørger for god byggoppfølging ved verftet.

– Peak Marine leier inn Aasly Marine, som har et team av kinesere der nede.

Akkurat nå har Seaworks derfor tre lokalt ansatte som følger opp «Vigdis H» i Kina. Bulkskipet står nymalt og sjøsatt, og har motor fra Kongsberg Marine, aksling og propell montert.

– Nå gjenstår alt av elektrisk, utrustning, transportbånd, gravemaskin og accomodation.

Paulsen har tro på at verftet skal holde tidsfristene.

Nybygget var nymalt før sjøsetting. Foto: Wuhu Shipyards
Nå gjenstår innredning, utstyr og elektrisk arbeid. Foto: Wuhu Shipyards

Heldige med tidsplan

Bulkskipsaktøren i Harstad kontraherte nybygget i februar 2021, og fartøyet skulle etter planen stå klar 4. februar 2023. Mange verft og leverandører sliter imidlertid med leveranser, både på stål og elektronikk. Pandemi og krig har rammet bransjen hardt.

Seaworks har så langt vært heldige.

– Fartøyet skal være klart en til to måneder etter avtalt dato, forteller Paulsen.

Det har vært lite endringer i spesifikasjonene etter at kontrakten ble undertegnet i 2021. Til Kystens næringsliv forteller administrerende direktør at kontraktsprisen står fast, og at eventuelle endringer og nye leverandørkrav er såkalt deviation, altså som tillegg i prisen.

– Nye ønsker betyr tillegg i prisen, men det har vært lite behov for endringer.