Mandag ble den nye CSOV-en døpt foran Vards hovedkvarter i Ålesund. Nybygget er det første av fire fra verftet til rederiet.

– Viktig milepæl

– Dette er det første i Norwind Offshores historie, men i godt selskap med 70 andre offshorefartøy som vi tidligere har fått levert fra Vard. Dette markerer en viktig milepæl for oss, og vi ser virkelig frem til å sette denne høyteknologiske spesialbygde CSOV-en i drift, uttaler konsernsjef Svein Leon Aure i Norwind Offshore i en pressemelding.

Norwind Gale ble døpt onsdag er en topp moderne CSOV. Foto: Vard

Svein Leon Aure har fartstid både fra Farstad Shipping og Solstad Farstad Shipping – sistnevnte slukte som kjent Sverre Andreas Farstads offshorerederi i kjølvannet av oljesmellen i 2014.

Aure har også jobbet i Volstad Maritime, der Ola Volstad har en eierandel på 47,5 prosent.

Hans bror Eivind er en av medeierne i Norwind Offshore. Med på laget er også Kleven-familien gjennom eierandelen til Jan Magnus Kleven, som er majoritetseier i Bunker Oil.

Norwind Offshore ble startet i 2021 og retter seg utelukkende inn mot havvindmarkedet.

85 meter lang

85 meter lange Norwind Gale har en bredde på 19,5 meter og er utstyrt med en høydejusterbar og 3D bevegelseskompensert gangbro med heissystem og et høydejusterbart båt-tilknytningssystem. Det er også forberedt for batteriløsninger.

Fra venstre: Kaptein på Norwind Gale, Tommy Øvstegård, Svein Leon Aure – konsernsjef for Norwind Offshore, gudmor Gitte Bengtsson, blomsterpike Linnea Wist Standall og verftsdirektør ved Vard Brattvaag og Vard Søviknes, Arnt Inge Gjerde. Foto: Tone Molnes

CSOV-en har lugarplass for 87 personer om bord, med mulighet for å øke til 120 personer.

Fartøyet er skreddersydd for verdensomspennende tjenester og støtte- og vedlikeholdsoperasjoner i havvindparker.

VARD 4 19-designet, utviklet av Vard Design i Ålesund, som beskrives som en svært allsidig plattform med fokus på logistikk om bord, sikkerhet, komfort og driftssikkerhet.

Foruten dette første nybygget har Norwind ett skip i flåten. Det har siden det ble levert i fjor gått på kontrakter for Ørsted og Vestas.

– Vi opplever allerede forespørsler fra oppdragsgivere flere år frem i tid, uttalte Svein Leon Aure til Kystens Næringsliv tidligere i år.

Fornøyd verft

Torgeir Haugan SVP innen salg i Vard har vært ansvarlig for den kommersielle prosessen for Norwind-prosjektet fra verftets side. Han gratulerer Norwind med Norwind Gale:

– Jeg er stolt over å se resultatet og tror at Norwind Gale vil være en stor ressurs for Norwind Offshore og deres interessenter. Vi i Vard er veldig glade for at Norwind kom til oss for å designe og bygge neste generasjons CSOV-er, sier Haugan.

Skroget til Norwind Gale ble bygget ved Vard Braila i Romania og utrustet og ferdigstilt ved Vard Brattvaag i Norge.