Historisk for Solvang-rederiet
Utstyret som er på plass om bord på tankskipet skal sikre 70 prosent mindre utslipp. Solvang ASA er verdens første med teknologien.
Den gangen var planene å bygge fem nye fartøy med teknologi og erfaring fra et pilotprosjekt.
I dag er det tallet øket til syv, og både teknologi og løsninger på plass i piloten.
700 millioner
– Karbonfangst satt sammen med eksisterende renseteknologi er en betydelig snarvei til dekarbonisering av verdens deep-sea flåte, og står frem som en av de mer lovende løsningene for fremtidens skip, sa administrerende direktør Edvin Endresen den gang.
Retrofit i tørrdokk
Teknologien er utviklet i samarbeid med Wärtsilä, MAN Energy Solutions og SINTEF, og prosjektet har fått støtte fra Enova.
De siste månedene har Clipper Eris vært i tørrdokk, og prosjektgruppen var i Singapore 16. januar for å presentere prosjektet og offisielt seile ut fra dokkene ved Seatrium.
Solvang har allerede syv nye skip under bygging, alle forberedt på å installere OCCS-teknologi. Rederiet mener at fangst av CO₂ om bord på skip er en av de mest lovende veiene til netto nullutslipp i fremtiden.
Forutsigbarhet nødvendig
– CO₂ kan resirkuleres og brukes i landbasert industri, men den globale infrastrukturen for utslipp fra shipping må utvikles raskt. I tillegg må IMO implementere globale reguleringer med fordeler og sanksjonsordninger for å nå målene. Forutsigbarhet er nødvendig for at industrien skal investere i løsninger for å redusere CO₂-utslipp, sier Edvin Endresen i dag.
Verdens shippingflåte er alene ansvarlig for om lag 3 prosent av globale CO₂-utslipp.
(Vilkår)