Historisk for Solvang-rederiet

Utstyret som er på plass om bord på tankskipet skal sikre 70 prosent mindre utslipp. Solvang ASA er verdens første med teknologien.

Solvang tankskip «Clipper Eris».
Solvang tankskip «Clipper Eris».Foto: Solvang
I september 2023 kunne Kystens Næringsliv fortelle om Solvang-rederiets pilotprosjekt for fullskala karbonfangstanlegg i egen flåte.

Den gangen var planene å bygge fem nye fartøy med teknologi og erfaring fra et pilotprosjekt.

I dag er det tallet øket til syv, og både teknologi og løsninger på plass i piloten.

700 millioner

Totalt 700 millioner kroner ble delt ut fra Enova den måneden, med 79 millioner kroner i støtte til nettopp Solvang og det som i første om gang er snakk om såkalt retrofit.
Edvin Endresen er administrerende direktør i Solvang ASA.Foto: Solvang

– Karbonfangst satt sammen med eksisterende renseteknologi er en betydelig snarvei til dekarbonisering av verdens deep-sea flåte, og står frem som en av de mer lovende løsningene for fremtidens skip, sa administrerende direktør Edvin Endresen den gang.

Solvang tankskip «Clipper Eris», slik den er tenkt på havet.Foto: Solvang
Skipet Solvang-fartøyet Clipper Eris er det første som har fått installert teknologi for såkalt Onboard Carbon Capture & Storage (OCCS). Det er aminrenseteknologi skal fjerne så mye som 70 prosent av CO₂-utslippene fra eksosen, før den lagres i tanker på dekk for levering til deponering eller videre bruk.

Retrofit i tørrdokk

Teknologien er utviklet i samarbeid med Wärtsilä, MAN Energy Solutions og SINTEF, og prosjektet har fått støtte fra Enova.

De siste månedene har Clipper Eris vært i tørrdokk, og prosjektgruppen var i Singapore 16. januar for å presentere prosjektet og offisielt seile ut fra dokkene ved Seatrium.

Solvang har allerede syv nye skip under bygging, alle forberedt på å installere OCCS-teknologi. Rederiet mener at fangst av CO₂ om bord på skip er en av de mest lovende veiene til netto nullutslipp i fremtiden.

Forutsigbarhet nødvendig

– CO₂ kan resirkuleres og brukes i landbasert industri, men den globale infrastrukturen for utslipp fra shipping må utvikles raskt. I tillegg må IMO implementere globale reguleringer med fordeler og sanksjonsordninger for å nå målene. Forutsigbarhet er nødvendig for at industrien skal investere i løsninger for å redusere CO₂-utslipp, sier Edvin Endresen i dag.

Verdens shippingflåte er alene ansvarlig for om lag 3 prosent av globale CO₂-utslipp.

(Vilkår)
Publisert 17. January 2025, kl. 10.02Oppdatert 17. January 2025, kl. 10.54
Solvang ASAWärtsilä