Hører du klikk, plopp og grynt helt opp på svaberget i sommer?

Ikke umulig at du faktisk hører grønngylt. Anne Christine Utne Palm vet mer om både adferd, kjønnsroller - og sexliv.

Anne Christine Utne Palm er adferdsforsker ved Havforskningsinstituttet, og har sammen med to kolleger kartlagt grønngyltens verbale liv.
Anne Christine Utne Palm er adferdsforsker ved Havforskningsinstituttet, og har sammen med to kolleger kartlagt grønngyltens verbale liv.Foto: Privat
Saken du nå leser er hentet fra arkivet, og er del av Kystens Næringslivs helgesatsing. Les flere slike saker her.

Det var under snorkling at adferdsforsker Anne Christine Utne Palm for første gang hørte grønngylten. Lydene er så kraftige at de på stille dager kan høres på land.

– Her måtte vi finne ut litt mer! Hva lager de for slags lyder, hvorfor gjør de det, og i hvilken sammenheng lager de lydene?

Hør forskeren fortelle om fascinasjonen for grønngyltens lydrike, og om hvordan enerverende lyder kan påvirke både fisk og forskere på hjemmekontor i denne podkasten:

Klikk, klakk, plopp og stønn

Fem år senere har fascinasjonen resultert i en vitenskapelig artikkel om grønngyltens måte å «snakke» på. Deler av artikkelen er også publisert i tidsskriftet Bioacoustics.

Å kommunisere med lyd er ikke unikt, og de aller fleste dyr lager lyd på en eller annen måte. Det kan være ved bruk av svømmeblæren, ved bevegelse i vannet, eller med regulær munnbruk. Grønngylten, som forskerne har studert, lager klikk, klakk, plopp og stønn ved hjelp av munnen.

– Det er sånne klikkelyder som du lager når du smakker eller klikker med tungen. Det er en av lydene. Den lager også andre lyder.

Palm gjør en god imitasjon, men forteller at hun ikke helt har dreisen på de andre lydene. De kan du høre her, i forskernes egen video:

Godt kjent lokalt på Austevoll

Forskergruppen, som også omfatter lydforsker Karen de Jong og doktorgradsstipendiat Karen Bussmann, har valgt seg ut den viktige gytesesongen for å lytte til fisken. Om grønngylten også lager lyd utenfor «paringssesongen» vet de ikke. Mye forskning gjenstår på denne typen kommunikasjon, og Palm forteller om et svært spennende fagfelt.

Lyd- og billedopptak har vært gjort i en liten poll på Austevoll, som er skjermet fra andre lyder. Der er også fenomenet godt kjent lokalt.

Det er ofte hannen som står i sentrum for denne typen forskning, og forskerne har avdekket forskjeller i måten både klikk og grynt håndteres av hunnen.

– Kanskje ikke så rart når vi er tre kvinner, ler Palm som er blitt spurt om forskning på hvordan hunnfisken uttrykker seg.

En moderne far

Nå er hannfisken tålelig moderne fra før. Hos grønngylten er det faktisk hannen som bygger rede, og lokker til seg hunner med lydene sine når redet står klart. Det er også hannen som passer på eggene etter befruktning.

– Det er ikke så uvanlig hos fisk, røper Palm.

Menneskelig påvirkning finnes over alt i havet, og også grønngylten kan bli forstyrret «i akten» – gytingen – av uvedkommende lyder. Test med relativt jevn, lav støy har vist at det påvirker gytingen.

– Jeg har mest av alt hatt lyst til at folk skal våkne litt.

En bevisstgjøring om støy

Mens podkasten spiller seg inn fra hjemmekontor til hjemmekontor, hører vi tydelig byggestøy hos Palm.

– Jeg kan jo forstå hvordan fisken har det, når den skal tenke sex mens noen dunker hele tiden, ler hun.

Selv hadde hun aldri reflektert over at hennes egen bruk av motorbåt har kunnet forstyrre noe som helst nede i dypet.

– Dette er en bevisstgjøring av at når vi lager støy, så kan det påvirke dyrenes liv.

Hør mer om det spennende livet under vann, og hvordan hannen sjekker opp hunner uten å forlate redet. Det gjør du ved å klikke på spilleren over. Du finner også Tekfisk i iTunes og på Spotify.
Saken ble først publisert i Fiskeribladet 12. mars 2021.
(Copyright)
Publisert 5. July 2024, kl. 17.01Oppdatert 5. July 2024, kl. 17.01
GrønngyltLeppefisk-fisketHELGELESNING