Hydrogen kan utfordre landstrøm: Ny løsning på vei

I havn skal ikke fartøy være avhengig av ladeinfrastruktur for å oppnå nullutslippsstatus.

Gunnar Larsen er konsernsjef i Hav Group
Gunnar Larsen er konsernsjef i Hav GroupFoto: Siv-Elin Nærø

Hav Groups hydrogenvirksomhet har mottatt 12,4 millioner i støtte for å bygge, teste og sertifisere et hydrogenbasert energisystem for skip.

Det er snakk om en fullskala prototyp av selskapets Zero Emission Pod, som er et hydrogenbasert energisystem for skip.

Prototypen skal bygges i løpet av 2024.

DNV-godkjente Zero Emission Pod er et komplett dekkshus hvor flere brenselsceller er koplet sammen med et komplett distribusjonssystem for hydrogen, kontroll- og sikkerhetssystem.

Dette er inkludert nødavstengnings-, ventilasjons- og kjølesystem, samt DC/DC-tavler for kraftdistribusjon, melder Hav Group i en børsmelding.

– Systemet overholder kravene til sikkerhetsbarrierer i IMOs retningslinjer for brenselsceller. Dette er avgjørende for å skape et massemarkedsprodukt som raskt kan tas i bruk av den maritime næringen, sier Kristian Osnes, administrerende direktør i HAV Groups virksomhet for hydrogenbaserte energisystemer.

Han legger til at det å vise fram et fysisk, fungerende produkt til redere og verft vil bidra til økt forståelse for modenheten og omsetteligheten til Zero Emission Pod.

Nybygg eller ettermontering

Installert effekt fra Zero Emission Pod kan anvendes til skipets framdriftssystem eller som ekstra strømforsyning om bord for å imøtekomme grønne driftssituasjoner.

– Zero Emission Pod kan enten ettermonteres på fartøy som ikke er klargjort for konvensjonell retrofit-installasjon under dekk, eller det kan være en komplett tilleggsmodul som gjør installasjonsrisikoen mye lavere på nybyggprosjekter, legger Osnes til.

Støtte fra Innovasjon Norge

Testing og sertifisering vil gjennomføres ved Sintefs nye testanlegg i Trondheim.

På grunn av systemets innovative trekk og betydelige kommersielle potensial har Innovasjon Norge bevilget 12,4 millioner kroner i støtte til Hav Group, melder selskapet i børsmeldingen.

(Copyright)
Publisert 13. February 2024, kl. 09.34Oppdatert 13. February 2024, kl. 13.42