I dag åpnet Kongsberg dørene til sin nye satsing. Den rigger seg mot noe helt spesielt.

Kongsberg Gruppens sjømilitære kontor sikter seg inn på å bli tyngdepunktet for det maritime forsvarsløftet.

Ronny Opsjøn Langset er sjef ved det nye kontoret.
Ronny Opsjøn Langset er sjef ved det nye kontoret.Foto: Ketil Svendsen

I dag åpnet dørene for det potensielt viktigste verfts- og leverandørsamarbeidet i Norge – i Ålesund. Det som i utgangspunktet var skissert som en Kongsberg Maritime-satsing, har for lengst fått uniformen på.

Det handler tross alt om nasjonens kanskje største industriløft.

– Det haster

Til Kysterns næringsliv sier konsernsjef Geir Håøy i Kongsberg Gruppen at det begynner å haste for Forsvaret:

– Mulighetene for den norske maritime klyngen vil være større jo raskere en beslutning blir tatt. Det er en sammenheng til fregattanskaffelsen: Alle de fire gjenværende nasjonene som tilbyr fregatt har sagt at de vil være med i partnerskap om standardiserte fartøyer.

Kongsbergs konsernsjef Geir Håøy under åpningen av det nye kontoret.Foto: Ivar Engan

Håøy understreker at i dialogen med alle fire leverandører er standardiserte fartøyer identifisert som den klart største enkeltverdien i forbindelse med industrisamarbeid.

Kongsberg D&A

Kontorsjefen sjøl, Ronny Opsjøn Langset, har rukket å komme på kortnavn med KDA, eller Kongsberg Defence & Aerospace som er det fulle navnet.

– Det er KDA som åpner kontor i dag, forteller direktøren til Kystens Næringsliv.

Kontoret, som samlokaliseres med Kongsberg i Norsk Maritimt Kompetansesenter sitt bygg, er bare ett av områdene der Kongsberg Defence & Aerospace nå ekspanderer. Den militærteknologiske grenen av Kongsberg-konsernet er i sterk vekst, og hadde i 2024 en ordrereserve på 100 milliarder norske kroner.

Kongsbergs nye kontor har fått lokaler i Norsk Maritimt Kompetansesenter (NMK).Foto: Kongsberg Group

Konserndirektør Håøy har stor tro på at kontor og direktør skal trekke bunnlinjen videre oppover:

– Målet er mer samarbeid med maritime bedrifter og forsvarsindustri – over hele landet. Vi er glade for at kontoret skal ledes av Ronny Opsjøn Langset. Han kjenner den maritime næringen særdeles godt, sier han til Kystens næringsliv.

De siste tre årene har konserndatteren Kongsberg Defence & Aerospace ansatt drøyt 1800 mennesker, Langset inklusive.

Langset var i åtte år verftsdirektør ved Vard, og hadde totalt 18 år konsernet. Under hans ledelse har Vard sitt verft i Tomrefjord bygget og levert hele tre patruljefartøy til Kystvakten.

Troikaen KV «Jan Mayen», KV «Bjørnøya» og KV «Hopen» kom i tillegg til isklassede KV «Svalbard», samt etterretningsfartøyene «Eger» og Mariata».

Vard-verftet i Tomrefjord var også blant de som mente seg rustet til å bygge de nye fregattene. I januar kunne Kystens næringsliv fortelle at den erfarne verftssjefen hadde fått seg ny jobb.

– Det er nå vi virkelig kan få til et samarbeid som gagner mange i maritim næring, sa Langset til Kystens Næringsliv den gangen.

Ved det nye kontoret får han tittelen Executive Vice President Naval Surface Ships, eller direktør for marinefartøy.

Det er ett år siden Kongsberg Gruppen gjorde det kjent at konsernets sjømilitære tyngdepunkt og satsingsmaskineri skulle ligge i Ålesund.

Det var store nyheter for norsk verft- og leverandørindustri, men fremfor alt for de fem samarbeidsverftene Green Yard Kleven, Myklebust Verft, Umoe Mandal, Westcon Yards og Fosen Yard.

Egen design

For Kongsberg Gruppens sjømilitære kontor, som er det offisielle navnet på Kongsberg nye Ålesund-kontor, handler mye om å vinne anbudet på de 28 standardfartøyene som ifølge offisielle festtaler skal bli bygget i Norge.

Se Kongsbergs egen presentasjon av fartøysklassen Kongsberg Vanguard:

Konsernet var tidlig ute med å lansere et eget design for nye skip til Forsvaret, der skipene standardiseres og bygges i ulike størrelser og med fleksibel utrustning.

– Forsvaret har krav til bruk av mer sivile løsninger. Kongsberg har sin erfaring, og sammen Sjøforsvaret og den den norske maritime klynga vil vi jobbe frem skip i verdensklasse, sier konsernsjef Håøy videre.

Kongsbergs konsernsjef Geir Håøy under åpningen av det nye kontoret.Foto: Ivar Engan

For myndighetene kan fartøyene være aktuelle som «hestehandel» i prosessen rundt innkjøp av fregatter – såkalt gjenkjøpsavtale – for næringen rundt er standardfartøyene en unik mulighet for norsk industri, verft, system- og produktleverandører og tjenestetilbydere til å få en bit av kakefesten.

Sikrer beredskap

For Kongsberg, som er eid 50 prosent av den norske stat, handler det nemlig også om å trekke norsk, maritim industri inn i det som kan skje fremover. Standardiserte fartøy kan gi gode levekår for en svært viktig leverandørkjede – og derved sikre maritim beredskap langs kysten.

For konsernsjef Håøy er valget av lokasjon bevisst:

Vi ser stort behov for dette sjømilitære kontoret som skal forene kreftene mellom KONGSBERG og selskaper i maritim næringen og forsvarsindustrien. Ikke tilfeldig at det ble Ålesund: Her på Sunnmøre finner du sterke maritime selskaper, i alle segmenter av klyngen, sier han til Kystens næringsliv.

Til Kystens Næringsliv utdypet administrende direktør for maritim avdeling i Kongsberg Gruppen, Lise Edvardsen Haugan, at det var snakk om et «kontor for koordinering og prosjektledelse av leveranser til sjøforsvar i inn- og utland».

– Vi vil både finne folk internt og ansette noen nye. Vi regner med at 10–15 personer vil få sin arbeidsplass her etter hvert, og at kontoret kan åpne i løpet av høsten. Dette blir et kontor for koordinering og prosjektledelse av leveranser til sjøforsvar i inn- og utland

Bygger opp organisasjon

Akkurat handler det om å bygge opp et slagkraftig organisasjon i hjertet av den maritime klyngen i Ålesund. Stillingsannonsene er ute, og Langset får travle dager fremover.

– Vi går rett på det som foregår, primært i Norge, og skal gjøre det som trengs for å lande kontraktene.

Det er et samarbeid, som foruten Kongsberg-konsernet, også omfatter Umoe Mandal, Westcon Yards, Fosen Yard, Green Yard Kleven, og Myklebust Verft.

– Hvordan har dere organisert arbeidet i Ålesund?

– Vi skal som sagt definere veien videre, men flinke folk i Kongsberg-systemet har allerede jobbet mye med dette.

(Vilkår)