I dette rederiet konkurrerer sjøfolkene om å bli de beste «energi-seilerne»
Odfjell har seilt karbonnøytralt – 25 år før fristen. Og sjøfolkene om bord konkurrerer om å bli de beste «energi-seilerne».
Teknologidirektør hos Odfjell, Erik Hjortland, har nettopp fått inn de siste resultatene etter den første tur/retur-seilasen med sugeseil fra Rotterdam til Houston.
For første gang i Odfjells historie kombinerte de en seilas med seil og biofuel.
Bow Olympus seilte denne måneden tilnærmet utslippsfritt på reisen fra USA til Rotterdam. Nå klargjøres det for seil på et søsterskip.
– Allerede ved fem til seks sekundmeter vind ser vi en merkbar effekt. Det overrasket oss hvor lite vind som skulle til for å oppnå betydelige besparelser, sier Hjortland til Kystens Næringsliv.
Erik Hjortland, teknologidirektør i Odfjell
Ikke en 100 prosent seilbåt
– Men kjemikalietankeren Bow Olympus er ikke en rendyrket seilbåt. Vi er fortsatt avhengig av fremdriftsmaskineri og drivstoff for å få nok fart, understreker Hjortland.
Men statistikken over reduserte drivstoffutgifter tikker fortløpende inn til rederiets hovedkontor i Bergen.
Og optimismen er stor.
Odfjell er et av få kjemikalietanker-rederier som bruker sugeseil på verdensbasis.
På papiret ligger det 100 bestillinger til ulike rederier, men Odfjell er blant de første.
Det vekker interesse, forteller Hjortland.
Nysgjerrige blikk fra hele verden
– Da vi seilte inn til Houston fikk vi fortløpende telefoner fra kunder som ville komme om bord å se på seilene. Kundene våre er ofte like opptatt av utslippsreduksjoner som oss. Og mange redere er opptatt av hvordan seil-resultatene våre er, sier Hjortland.
Om seilene til Odfjell
- Odfjell samarbeidet med Bound4Blue for å installere eSAIL-teknologi på kjemikalietankeren Bow Olympus i mars 2025. Suge-seilet, et avansert vindfremdriftssystem, kombinerer tradisjonelle seileprinsipper med moderne aerodynamikk for å maksimere skyvekraft og effektivitet.
- En vifte øverst på seilet styrer luftstrømmen, og seilets porøse overflate kanaliserer luft oppover, noe som sikrer jevn luftstrøm og maksimalt skyvekraft.
- Teknologien genererer opptil sju ganger mer skyvekraft enn konvensjonelle seil per areal, noe som reduserer drivstoffbruk og CO₂-utslipp betydelig. Dette bidrar til en mer effektiv og miljøvennlig seilas.
- Utseendemessig ser det mer ut som en gigantisk sylinder, enn et tradisjonelt seil de fleste har sett tidligere (se bidlene av skipet i artikkelen).
Tallene er nemlig lovende lesning for videre satsing.
– For første gang i Odfjells historie kombinerte vi seil med 100 prosent biofuel. Dermed ble overfarten tilnærmet utslippsfri ved at vi oppnådde en 85 prosent reduksjon i klimagassintensitet (GHG). Det betyr i klartekst at vi langt på vei unngår å måtte betale inn til EUs klimakvotesystem, da vi kom betydelig under kravene hvor dette slår inn, sier Hjortland til Kystens Næringsliv.
Reisen demonstrerer en farbar vei mot karbonnøytralitet uten tekniske investeringer eller oppgraderinger som kreves for å forbruke drivstoffet.
I tillegg forbedres energieffektiviteten med 15–20 prosent ved bruk av seil.
Tallene fra rederiet er under EUs 2050 krav, og tilfredsstiller IMO-kravene i hvert fall til 2044.
Satser videre etter seil-debuten
Hjortland kan fortelle at klargjøring for seil på et nytt skip allerede er i gang.
– Seilasen tur–retur USA–Europa viser at nær nullutslippsdrift kan oppnås med teknologi som allerede finnes, og uten store investeringer i eksisterende skip. Seilene våre er beregnet å nedbetales innen fem år, da med vesentlig lavere besparelser enn det vi har sett på de to første reisene, så for oss har seildebuten så langt vært over forventet. Både når det gjelder økonomiske og miljømessige fordeler, sier Hjortland.
Konkurrerer om å bli best
De teknolog,- og økonomifrelste hos Odfjell smiler altså bredt.
Men også en annen mer yrkesgruppe har fått en ny hverdag.
– Sjøfolkene om bord på Bow Olympus konkurrerer nå om bli de beste til å spare drivstoff. Det betyr blant annet at de må justere tankeren opp mot vinden mer enn de gjorde før. På lik linje som en liten seilbåt som jakter god vind. Det synes sjøfolkene er et brudd i hverdagen, og ikke minst en ny, faglig og gøy utfordring, sier Hjortland.
Sparer millioner av kroner
Odfjell har tidligere beregnet at de kan ende opp med å spare 10 prosent drivstoff årlig.
De to første reisene har vist høyere tall enn dette.
– Om det slår til, så snakker vi fort en årlig reduksjon av drivstoffkostnader på rundt 300 000 dollar – eller drøyt 3,2 millioner norske kroner per skip med slike seil. På toppen av dette kommer sparte kostnader relatert til EU sine nye klimakrav, sa konsernsjef Harald Fotland til Kystens Næringsliv for noen uker siden.
Seilene gir ikke bare direkte drivstoffbesparelser. De avlaster også propellen, som dermed jobber mer effektivt, understreker Hjortland.
Med dagens teknologi tilgjengelig og imponerende resultater fra testene, peker alt mot at seil og biodrivstoff kan spille en avgjørende rolle i framtidens utslippsfrie skipsfart.
Hjortland understreker at de er opptatt av å ta samfunnsansvar, og ikke minst dele sine erfaringer med andre rederier.
For selv om Odfjell er blant de få i Norge som satser på seil, sammen med blant annet Sea-Cargo og Klaveness, så kommer det flere fortløpende.