Internasjonal skipsfart får nye utslippskrav
Et nytt og omfattende regelverk for å redusere klimagassutslipp fra internasjonal skipsfart ble fredag godkjent i FNs internasjonale sjøfartsorganisasjon (IMO).
– Dette er et viktig gjennombrudd for det globale klimaarbeidet og et stort steg for skipsfarten. IMO har vist at det fortsatt er mulig å samle verdenssamfunnet om konkrete og forpliktende klimatiltak, sier sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim.
Dette er regelverket
Det nye regelverket stiller krav til klimagassintensiteten i drivstoff brukt av skip – altså hvor mye klimagasser som slippes ut per energienhet drivstoff.
<b>FNs sjøfartsorgan IMO</b>
IMOs jobb er å fremme samarbeid mellom regjeringer for å gjøre sjøfart så trygt som mulig og å forhindre forurensning fra skip.
Videre arbeider IMO med:
- generelle regler for navigasjon til sjøs
- regler for og standardisering av radiokommunikasjon
- forskning for bedret skipsbygging og maritimt redningsutstyr
- forebygging av forurensning fra skip
- retningslinjer for sjøtransport av farlige stoffer
- juridiske saker i forbindelse med ansvarsfordeling ved havforurensning og fjerning av skipsvrak
IMO dekker alle aspekter av internasjonal skipsfart – inkludert skipsdesign, konstruksjon, utstyr, bemanning, drift og avhending – for å sikre at sektoren forblir trygg, miljøvennlig, energieffektiv og sikker.
Organisasjonen finansieres av de 174 medlemslandene. Hvor mye hvert lang betaler er basert på størrelsen på hvert lands flåte.
I tillegg innføres en økonomisk ordning der skip som ikke oppfyller kravene må betale til et fond. Fondet kan samle inn 100–150 milliarder kroner årlig, og midlene skal støtte utvikling og bruk av alternative drivstoff og grønne teknologier.
Forslaget er godkjent, men ikke endelig vedtatt. Det sendes nå til partene i MARPOL for videre behandling, med mål om endelig vedtak på et ekstraordinært møte i oktober, skriver Sjøfartsdirektoratet på sien nettsider.
– Dette vedtaket bekrefter IMOs rolle som en sentral aktør i det internasjonale klimasamarbeidet. Nå er det viktig å holde trykket oppe fram mot oktober, sier sjøfartsdirektør Sørheim.
(Vilkår)