Kan tape en kvart milliard: Norsk gigant bremses i USA
Nytt amerikansk regime kan gi den norske leverandøren av maritime batterier et tap på 300 millioner kroner.
Batterileverandøren leverer maritime batterier til redereier over hele verden. Flere av Corvus' store potensielle kunder mister statsstøtten til elektrifisering av flåtene sine i USA.
Det får en direkte negative effekt på Corvus' batterisatsing i USA.
Irgens snakker om potensielt tapte inntekter på flere 100 millioner kroner de neste fire–fem årene.
Samtidig tenker flere av de største amerikanske statene på vest- og østkysten annerledes.
– California er svært frampå – med ambisjoner om å sette en ny standard. Vi har flere store prosjekter der som vi forhandler om nå. Det kompenserer for at vi mister føderale kontrakter, sier Ole Jacob Irgens.
Mer om det litt lenger nede i artikkelen.
Han forteller at batterigiganten fra Bergen ønsket å ekspandere kraftig i USA, men har lagt de planene litt på vent.
– Samtidig er det mye positivt som skjer, spesielt i Gulfen med Houston som verdens energihovedstad. Det er ikke så stereotypisk som mange tror – det skjer mye her, selv om vi har møtt noen tilbakeslag, sier Irgens.
Han er ansvarlig for Corvus' satsing i landet, og er ironisk nok plassert i oljehovedstaden Houston.
Med egen batterifabrikk i Bellingham, Washington, hadde Corvus store ambisjoner å ta store jafs av batterikontrakter hos rederier som ønsket å gå bort fra tradisjonelle fossilbrenselmoterer.
– Den satsingen har fått seg en knekk etter at Donald Trump kom til makten. Nå er flesteparten av de statsstøttede batteriprosjektene avlyst. Det betyr i klartekst at vi ser et redusert marked på flere 100 millioner kroner. Klart det er kjipt. Ikke bare for vår satsing, men for våre kunder som ønsket et miljøvennlig alternativ, sier Irgens.
Liten fabrikk fortsetter som før
Corvus Energy ble opprinnelig grunnlagt i Vancouver, Canada, og har vært til stede i Nord-Amerika i 15 år.
– Fabrikken i Bellingham ble etablert fordi nye prosjekter i USA krevde lokal tilstedeværelse. Elektrifiseringstiltakene fra myndighetene hadde betingelser om at en viss andel av produksjonen måtte være basert på amerikansk utstyr. Derfor flyttet vi produksjonen av Orca-batteriene fra Canada til USA, sier Irgens.
– Det ligger ikke noe dramatikk i at vi mister en del føderale kontrakter. Fabrikken består med sine ti ansatte. Men vi må kanskje se om vi kan produsere til andre land og markeder også. Vi må i alle fall snu oss litt rundt her, sier han.
Et marked i utvikling
Irgens kjenner godt til det amerikanske markedet.
Han forteller at amerikanerne ligger 5–10 år bak det grønne skiftet i Europa med miljøvennlige drivstoff, som blant annet batteribruk på maritime fartøy.
Stoler på selvstendige stater
Selv om den føderale støtten til mange miljøvennlige prosjekter trekkes, kan de enkelte statene finansiere prosjekter selv.
Med eller uten privat støtte.
– Det er fortsatt mange spennende prosjekter i USA. Store ferjeprosjekter som ikke er berørt av statsstøtteendringene vil bli gjennomført.
Ole Jacob Irgens
Likevel forteller han at Corvus har sett negativ trend hvor mange prosjekter er blitt utsatt eller skrinlagt. Den trenden begynte før Trump ble president.
– Vi har signert flere kontrakter, så det er ikke bare dystert. Samtidig er dette en merkelig tid.
USAs president Trump er forkjemper av tariffer. Disse mener Irgens kan bli brukt til å tvinge utenlandske selskaper til å investere i USA.
– Våre battericeller er i hovedsak kinesiske, og de ser kanskje en mulighet er å etablere fabrikker i USA for å unngå toll. Det kan være en interessant løsning for oss.
– Nei, det er ikke et satsingsområde for oss. Vårt fokus er på å velge de riktige og mest effektive cellene og så sette de sammen til batterisystemer for ulike applikasjoner.
– Vi taper noe på kort sikt, men vinner på ferjeprosjektene og andre lokale infrastrukturprosjekter på vest- og østkysten. Vi har opplevd noen tilbakeslag, men jeg tror ikke dette markedet dør ut. Jeg forventer at føderale prosjekter kommer tilbake på sikt ettersom den maritime næringen er strategisk viktig for USA både kommersielt og sikkerhetsmessig. Det er to år til neste mellomvalg, og mye kan skje, sier Irgens.
Tror på økt grønn- energisatsing
Innovasjon Norges eksportøkonom, Pål Wanvik Hole skriver i en kommentar at det ikke er helt mørkt for USAs grønne satsing:
– Energipolitikken i USA vil under Trump bevege seg bort fra fornybare subsidier – men utviklingen av grønn energi i USA har skutt fart og vil sannsynligvis være umulig å bremse. Sol, vind og batterier står for over 90 prosent av kapasiteten som blir lagt til USAs strømnett i 2024, sier han.
Han legger til at det er ikke en utvikling som vil stoppes av bortfall av subsidier. Produksjon av energi kommer bare til å øke under Trump 2.0 – også fornybar.
– Det betyr muligheter for norske energiselskaper, både fossile og fornybare, tror Innovasjons Norges mann.
(Vilkår)