Karbonfangst-test ble vellykket: – Stor etterspørsel i markedet
Wärtsilä lanserer nå sin karbonfangstløsning etter vellykket pilotløsning med rederiet Solvang.
Lanseringen følger en vellykket fullskalatest på Solvang ASAs tankskip Clipper Eris, som siden februar 2025 har vært i drift med CCS-systemet.
Systemet fanger CO₂ fra alle eksoskilder om bord og bygger videre på eksisterende Wärtsilä-teknologier, inkludert eksosrensing.
Solvang ASA planlegger også CCS-integrasjon i sine nybyggingsprosjekter.
Teknologien kan redusere et skips CO₂-utslipp med opptil 70 prosent, og gir rederier en konkret metode for å møte stadig strengere klimakrav. Dette markerer et viktig skritt mot FNs sjøfartsorganisasjon IMOs mål om nullutslipp innen 2050, melder Wärtsilä i en melding.
Konsernsjefen hos Solvang, Edvin Endresen omtaler CCS som en «snarvei til meningsfull bærekraft» og framhever viktigheten av samarbeid med teknologipartnere som Wärtsilä.
– Wärtsilä har utviklet CCS siden 2019 og driver et testanlegg i Moss som daglig fanger 10 tonn CO₂. Testene og erfaringene fra Clipper Eris bekrefter teknologiens effektivitet, sier Endresen.
Han legger til at CCS-løsningen er skalerbar og kompatibel med ulike fartøy og karbonbaserte drivstoff som tungolje, metanol, LNG og diesel. Den er designet for å samvirke med andre utslippsreduserende teknologier som SOx-skrubbere og NOx-reduksjonssystemer.
Kostnaden for karbonfangst anslås til 50–70 euro per tonn CO₂.
Wärtsiläs konsernsjef Håkan Agnevall kaller CCS en «gamechanger» og peker på stor interesse fra markedet.
Selskapet ser på CCS som et viktig verktøy for å unngå at dagens flåte blir utdatert i overgangen til nullutslipp.
(Vilkår)