Klar for nye oppdagelser i havet

Hav, miljø og sikkerhet og menneskets påvirkning av økosystemet er noen av stikkordene når 209 år gamle Kongsberggruppen presenterer sin nyeste Discovery-avdeling.

Kenneth Fredriksen er blant dem som bygger Kongsberg Discoverys nye Hugin Superior i industrihallen i Horten Industripark.
Kenneth Fredriksen er blant dem som bygger Kongsberg Discoverys nye Hugin Superior i industrihallen i Horten Industripark.Foto: Tom Arild Dahl

Det er gamle Sensors and Robotics-avdelingen som har brutt ut av Kongsberg Maritime (KM) for å bli Kongsberg Discovery. Kongsberggruppen består av til sammen fire forretningsområdene. I tillegg til Discovery og Maritime er også Forsvar og Aerospace, samt Kongsberg Digital til stede i Horten.

– Vi tar for oss det som skjer i havet, på havoverflaten, i vann og på havbunnen; Fra det dypeste hav til det fjerne verdensrommet. Da favner vi også påvirkningene vi har på miljøet og hvordan vi kan ivareta en bærekraftig utnyttelse av naturressursene i verden. Vi er i konstant utvikling for å utvikle løsninger og produkter som hjelper oss å forstå miljøkonsekvensene som skjer i havområdene våre, og til å finne løsninger. Vi lever opp til navnet vårt, vi oppdager og finner det, sier Kongsberg Discovery (KD)-sjef Martin Wien Fjell.

Oppstarten

Den stillingen har han hatt kun et drøyt halvår etter å ha vært i Kongsberg Maritime i over ti år.

– Avdelings- og navneskiftet skjedde internt og regnskapsmessig allerede fra 1. januar i år, men navnet kom ikke på plass før til påske. Vi hadde en intern navnekonkurranse i konsernet for å finne et godt navn på nyskapningen. Vi fikk inn 550 unike navneforslag men endte på Discovery etter at KM-ansatte Thomas Petterson og Helge Schmidt-Stålesen helt uavhengig av hverandre foreslo Discovery som passende, fordi det er hva vi driver med, sier Kongsberg Discovery (KD)-sjef Martin Wien Fjell og legger til:

– Det var jo artig at de to ikke kjente til hverandres navneforslag, at begge er hortensere og jobbet her i Strandpromenaden for KD, sier han.

Horten-samarbeidet

Det er ikke tilfeldig at Horten står så sterkt i Kongsberg Discovery. Det var i Horten den norske Marine etablerte seg i 1820, det var ved Hortens Indre Havn landet i 1850 startet opp Marinenes Hovedverft før det i 1968 ble statseide Horten Verft.

Med dette fikk Horten også Forsvarets forskningsinstitutt FFI, logistikkorganisasjonen FLO, batterifabrikk til ubåtene og mye annet. Horten er også tredje kommune som kan bli Årets maritime kommune. Prisen deles ut under Arendalsuka i midten av august.

Nærheten og samarbeidet med FFI har jo vært svært viktig for dere, Fjell?

– Ja, vi har hatt et godt og tett samarbeid som blant annet har gitt oss Hugin-familien med flere autonome undervannsfartøy som kan gå ned på de største havdypene for kartlegging, undersøkelser og aksjoner i sjøen. I tillegg kan vi sende ut autonome fartøy som Sounder og nykommeren Edge for grunne farvann til sine kartleggings- og oppdagelses oppdrag, sier han.

Det var Group manager robotics integration Stig Råen (f.h.) som informerte kommunedirektør Finn-Øyvind Langfjell, ordfører Are Karlsen og Kongsberg Discovery-sjef Martin Wien Fjell hva de ubemannede Hugin-fartøyene kan utrette.Foto: Tom Arild Dahl

Store kunder

Det hører med til historien at Havforskningsinstituttet, Forsvaret med Nato og et av verdens største rednings- og kartleggingsselskap, Ocean Infinity, har ulike autonome undervannsfartøy i Kongsberg Discoverys karakteristiske oransje farge, «Made in Horten».

Kongsberggruppen er som kjent verdensledende på autonome, selvkjørende fartøy som Yara Birkeland til Yara og Norgesgruppens autonome container ferger Marit og Therese – oppkalt og døpt av skijentene Bjørgen og Johaug – som allerede krysser Oslofjorden, men det var etter at de hadde utviklet og rendyrket autonome fartøy til eget bruk.

– Ja, det er her i Horten vi har en stor andel av folkene, kunnskapen og erfaringene til å flytte grenser, skape muligheter og utvikle fremtiden. Vi har tatt enkelte biter fra de andre Kongsberg-avdelingene til oss for å utvikle dem videre. Vi er veldig fokusert på nyskapning, bærekraft, miljø og sikkerhet, sier Martin Wien Fjell fornøyd.

Droneradar

En ny droneradar som skal fange opp slik og annen aktivitet rundt blant annet oljeinstallasjoner, havvindparker og forsvarsinstallasjoner er et av Kongsberg Discoverys nyere satsingsområder som kommer ut fra Discoverys miljø i Trondheim, og som ble uttestet og presentert der på Trondheimsfjorden for første gang.

– Vi har tatt frem en slik ny og unik radar som med sitt detaljnivå kan hjelpe til at sikkerheten er optimal, og som også kan hjelpe naturen og miljøet. Hvis det er en havørn ved en havvindpark kan vi varsle om at møllene bør stoppe til fuglen er borte, og er det en drone, fly eller annet i nærheten som truer sikkerheten, kan radaren varsle om det. Oljeselskap, Forsvaret, forskningsstasjoner og andre kan ha nytte av vår nye radar, sier han.

Nytt selskap og fokus i Kongsberg Discovery-avdeling for Stene Førsund (f.v.), Espen Henriksen, Camilla Kiss, Martin Fjell, Hallvard Sagdahl, Pål Rønning Haugan, Arne Rinnan, Helge-Andre Sundt, Anders Rønningen og Audun Berg.Foto: Tom Arild Dahl

– Vi er Discovery og er opptatt av hvordan vi som mennesker påvirker økosystemet rundt oss. Hva skjer med naturen når det bygges ut havvindparker, oljeplattformer med sine moringer og ankerkjettinger. Vi kan og ønsker å øke kunnskapen om hvordan livet i sjøen påvirkes av menneskelig aktivitet. Det er spennende oppgaver som vi skal se på, sier KD-sjef Martin Wien Fjell fornøyd.

(Copyright)
Publisert 20. July 2023, kl. 04.00Oppdatert 20. July 2023, kl. 07.09