Klør seg i hodet over nye krav: – Har stoppet planlagte prosjekter

Sjøfartsdirektoratet skjerper krav til brannsikring, ved å endre definisjonen på «fabrikkdekk» til «annet maskinrom».

Hamek AS i Harstad. Verftet har allerede opplevd stopp i planlagte prosjekter på grunn av nye regler om brannsikring fra Sjøfartsdirektoratet.
Hamek AS i Harstad. Verftet har allerede opplevd stopp i planlagte prosjekter på grunn av nye regler om brannsikring fra Sjøfartsdirektoratet.Foto: Jon Eirik Olsen

– I utgangspunktet betyr dette mer arbeid. Det er vanskelig å forholde seg til regelendringene, da disse er lite kommunisert.

Administrerende direktør på Harstad Mek. Verksted AS (Hamek), Jan Oddvar Olsen, sier nye krav til brannsikring av fabrikkdekk om bord på fiskefartøy skaper forvirring, og gir stopp i prosjekter.

Administrerende direktør Jan Oddvar Olsen ved Harstad Mekaniske. Hamek.Foto: Hamek

– I tillegg oppfatter vi at det fort blir konflikt mellom tekniske og hygieniske krav, som blir utfordrende for reder å forholde seg til, sier Olsen til Kystens Næringsliv.

Sjøfartsdirektoratet har nå begynt å regne fabrikkdekket på fiskefartøy som et «annet maskinrom», fordi utstyr der kan utgjøre brannfare.

Det betyr at rederne må følge strengere regler – blant annet for kledning, dører og brannvarsling.

Dropper ombygging

– Tror du kundene dine nå vegrer seg for service og vedlikehold, når de risikerer en stor ekstraregning for brannsikring fra Sjøfartsdirektoratet?

– Vi har fått stopp på planlagte prosjekter som gjelder ombygginger i fabrikkområder. Så svaret er ja, kundene vegrer seg, sier Olsen.

– Synes dere de nye kravene til brannsikring hvor fabrikkdekk regnes som maskinrom er fornuftige?

– Jeg har jobbet 18 år i DNV, og har hatt alle de større fiskefartøyene som kunder. Jeg klarer ikke erindre å ha vært involvert i brannhendelser i fabrikk som kan kobles til et grunnlag for å etablere definisjonen «maskinrom» på fabrikkdekket på et fiskefartøy, sier Olsen.

– I beste fall forvirrende

Ifølge Olsen er «maskinrom» grunnleggende definert i maritimt regelverk som: «Rom som inneholder forbrenningsmotorer og/eller kjel».

– Å utvide denne definisjonen med en regelendring som er lite kommunisert, er i beste fall forvirrende både for designer, reder og verft som skal håndtere denne problemstillingen i fortsettelsen, sier Olsen.

Svaret er ja, kundene vegrer seg.

Jan Oddvar Olsen

Ikke en regelendring

– Vi har valgt å endre hva vi legger vekt på under tilsyn, fordi det har vært flere branntilløp på fabrikkdekk.

Det sier Håvard Gåseidnes er avdelingsdirektør for Fartøy og sjøfolk i Sjøfartsdirektoratet, til Fiskeribladet.

Gåseidnes mener på sin side at dette dreier seg om endringer i kategorisering, og ikke i reglene.

Han forklarer at det finnes mange typer maskinrom på et fartøy som går under betegnelsen «annet maskinrom».

Håvard Gåseidnes er avdelingsdirektør for Fartøy og sjøfolk i Sjøfartsdirektoratet.Foto: Sjøfartsdirektoratet

– Vi har ikke endret selve regelverket – det er fortsatt det samme. Det som er nytt, er at vi nå klassifiserer fabrikkdekket som et «annet maskinrom». Det betyr at det må oppfylle kravene til laveste nivå av brannsikring, sier han til Fiskeribladet.

Nye krav gjør blant annet at brannskiller på fabrikkdekket bygges i ubrennbare materialer.

– Kategorisering av rom etter brannrisiko er en faglig vurdering som svarer på hvordan du som reder har bestemt å bygge fartøyet ditt. Det vil endre seg ettersom hvilke utstyr, byggeskikk og teknologi man velger å ta om bord, sier Gåseidnes til avisen.

(Vilkår)
Publisert 10. April 2025, kl. 03.31Oppdatert 10. April 2025, kl. 12.16
BåtbrannSjøfartsdirektoratetHMSHamek