Kommer med ny film om krigsseilerne

Han står bak en rekke maritime bøker og filmer. Til høsten kommer filmen om krigsseilerne, der både Liv Ullmann og Jon Michelet medvirker.

Eilert Munch Lund skriver bøker og lager filmer, men han holder også foredrag.
Eilert Munch Lund skriver bøker og lager filmer, men han holder også foredrag.Foto: Ragnhild Ø. Børven

– Det har tatt tolv år, mest på grunn av finansieringen. Men nå er det bare klippingen som gjenstår, sier Eilert Munch Lund (68).

Den produktive bergenseren har funnet sitt paradis på Nærsnes i Oslofjorden.

– Jeg har ti meter fra sengen til sjøen, der jeg tar mitt morgenbad hver dag, sier han.

Her har dokumentaren «Det var hjem vi sjøfolk skulle – om krigsseilernes familie», og en massen andre bøker og filmer, blitt til.

Nå er han i dialog med NRK om visning av filmen.

Hanne Krogh og kong Harald kom, men ingen politikere og ikke pressen, da Eilert Munch lanserte «Vår Maritime Kulturarv»Foto: Christer J Dahl

Pressen uteble – kongen kom

Både Jon Michelet, Hanne Krogh og Liv Ullmann deltar i dokumentaren. Skuespilleren Lasse Lindtner leser dikt av Nordahl Grieg.

Når Eilert Munch Lund ikke skriver skriver bøker, holder foredrag eller lager film, er han gjerne skipper på seilbåter nede på kontinentet. Noen ganger har han tilsvarende jobb om bord på Christian Michelsens gamle motoryacht fra 2016, MY «Faun», som ligger i Bergen.

Men det blir det ikke så mye tid til.

Vår mann har nemlig begått over 50 oppdragsfilmer. I tillegg har han skrevet fire bøker og laget sju store dokumentarfilmer, blant annet serien «Vår Maritime Kulturarv», som er sendt på NRK en rekke ganger og nok en dokumentar om krigsseilerne.

– Filmen «Krigsseilerne – med æren i behold» er den viktigste jeg har laget til nå, sier Lund selv.

Han forteller at verken politikere eller presse kom på premieren i 2008.

– Men det gjorde kongen – og Hanne Krogh. Jeg måtte faktisk utsette lanseringen et par timer for at kongen skulle rekke det, flirer Eilert Munch Lund.
Eilert Munch Lund har skrevet mange bøker. «Maritime kvinner» er kanskje den som er mest omtalt.Foto: Faksimile

Kvinner var avgjørende

Mest oppsikt vakte likevel dokumentarfilmen «Maritime kvinner».

– Den er om kystkvinner og kvinner som var til sjøs. Maritime kvinners innsats både hjemme og ute er en av hovedgrunnene til et moderne velferdssamfunn og ledende innen likestilling både til sjøs og på land, sier Eilert Munch Lund.

Kvinnene står også sentralt i den siste dokumentaren.

– For krigsseilerne var det avgjørende å ha en kvinne der hjemme, enten hun var kjæreste eller kone. Det var hun som var ankerfestet, og ofte en selvoppofrende person som holdt hjemmet sammen i den krevende tiden, sier Munch Lund.

Den norske handelsflåtens innsats under krigen er Max Manus ganger 30.000 mann.

Jon Michelet

– Er du feminist?

– Ja visst!

Eilert Munch Lund virker litt overrasket over spørsmålet.

Ikke en kvinne

– Historien skrives som regel av og om menn. Kvinners innsats og betydning er ofte blitt neglisjert. Dermed er deres engasjement heller ikke blitt dokumentert skikkelig, sier han.

Han kommer med flere eksempler.

– Da jeg laget filmen «Maritime kvinner», ville jeg ha bilder av kvinnelig offiserer på 1970-tallet. Jeg gikk gjennom Sjømannsforbundets arkiver, og fant over 2000 bilder av mannlige offiserer – men ikke én kvinne. Det var ikke fordi de ikke fantes.

– Og i boken «Nasjonens ære» som skal være en oversikt over den norske rederinæringen, er ikke en betydningsfull person som den avdøde rederidronningen Ellen Forland nevnt med ett ord, selv om boken kom ut så sent som i 2017, legger han til.

MARITIMT LIV: Eilert Munch Lund som femåring og 63-åring. Det er den samme båtem han holder.Foto: Privat

Neglisjert av forfattere

Som sønn av en reder er han arvelig opptatt av det det maritime.

– Det maritime er blitt livet mitt, sier han.

– Vi lærer at bøndene brødfør oss, industriarbeideren bygget landet, rykende fabrikkpiper var symbolet på velstand og Hjemmefronten vant krigen. Men Norge er en ledende sjøfartsnasjon med verdens nest lengste kystlinje. Norske sjøfolk og kystbefolkningens er på mange måter neglisjert av våre historikere, forfattere og journalister, sier han – og viser til sitt eget intervju med Jon Michelet i filmen.

Jon Michelet og Eilert Munch LundFoto: Privat

«Den norske handelsflåtens innsats under krigen er Max Manus ganger 30.000 mann», sier den kjente forfatteren, redaktøren og politikeren.

Eilert Munch Lund sier hver film koster mellom halvannen og to millioner kroner.

Han synes han er blitt ganske god til å tigge.

– Jeg er glad for den støtten jeg får fra en rekke maritime bedrifter, men også fra Fritt ord. I tillegg har Grieg Foundation vært en stor bidragsyter til meg, sier han.
(Vilkår)
Publisert 18. July 2024, kl. 06.12Oppdatert 18. July 2024, kl. 06.12
KrigsseilerneJon MicheletEilert Munch Lund