De ansatte ble informert om avgjørelsen på et allmøte. Administrerende direktør Bjørn Meek beskriver overfor Kystens Næringsliv konkursen som en fortvilet situasjon.

– Umulig å drive

– Dette er utrolig bittert. Vi gikk inn i 2023 med rekordhøy ordrereserve. 50 prosent av den var i Russland. Det markedet forsvant med krigen. Så kom lakseskatten og det tørket helt inn med ordrer. Da var det ikke mulig å fortsette lenger, sier Meek, som sammen med styreformann Jan Sigve Søvik og flere ansatte har eid aksjemajoriteten i selskapet.

Fondet Novela Capital har 36 prosent eierandel i PE Bjørdal.

PE Bjørdal har blant annet levert produkter, systemer og byggekonstruksjoner for avanserte akvakultursystemer på land og sjø. Fiskeri har vært et annet viktig forretningsområde, der selskapet har designet og levert sjømatforedlingsanlegg for fartøy og landindustri.

Meek forteller at selskapet de siste årene har investert stort i både bygninger, maskinpark og ansatte.

– Så sent som i desember i fjor gikk vi eierne inn med 12 millioner i ny kapital gjennom en emisjon. Vi har trodd på myndighetene som sier at det er viktig å utvikle arbeidsplasser og bidra til verdiskaping. Slik jeg ser det er det blitt umulig å drive med sånt nå, sier Meek.

Banken sa nei

Han mener at lakseskatten har vært direkte utslagsgivende for konkursen. I første kvartal leverte PE Bjørdal et overskudd på tre millioner kroner. Etter at markedet i Russland forsvant jobbet selskapet knallhardt med kostnadene.

Det ble gjennomført nedbemanning der selskapet gikk fra 94 ansatte til 75.

– Vi håpet at vi skulle klare å få trukket pusten etter sommeren og redde oss inn igjen etter trimmingen av virksomheten. Men så kom lakseskatten, og det tørket fullstendig inn på ordrefronten. Vi hadde ute tilbud på flere hundre millioner på oppdrett, men det var bom stopp. Nå ville heller ikke banken være med videre, og da så vi ikke annen mulighet enn å slå oss konkurs, sier Meek.

– Beklagelig

Styreformann og aksjonær Jan Sigve Søvik uttaler i en pressemelding at konkursen er trist både for eiere, ansatte og kunder.

– Det er sterkt å beklage at Bjørdal i dag går inn i en konkurssituasjon og at alle de dyktige ansette fra 24. mai 2023 ikke lenger vil kunne fortsette å med å levere tjenester og varer til kundene våre som tidligere. Dette betyr at mange vil bli rammet som følge av stopp i all aktivitet i dagens PE Bjørdal, heter det i pressemeldingen.