– Her har det vært samarbeid over lang tid, både rent teknisk og gjennom dialogmøter med fiskerne, forteller administrerende direktør hos Source Galileo, Gunnar Birkeland, til Kystens Næringsliv.

Gunnar Birkeland er administrerende direktør i Source Galileo. Foto: Jannicke Nilsen

Nylig slapp utbyggerne Odfjell Oceanwind og Source Galileo i samarbeid med energiselskapet Vår Energi nyheten om at de vil utrede et pilotprosjekt med tre til fem flytende havvindturbiner knyttet til Goliat-feltet utenfor Finnmark.

Prosjektet får navnet Goliatvind, og skal «demonstrere ny norsk havvindteknologi», med strøm både til plattformen og til fastlandet.

Re-elektrifisering

I dag får feltet 50 kilometer sørøst for Snøhvit strøm fra land. En havvindutbygging i relativ nærhet til Goliat er tenkt å gi mer kapasitet enn behovet på plattformen som ble satt i produksjon i 2016.

Områder i Barentshavet sør som er åpnet for petroleumsvirksomhet, felt i produksjon (Snøhvit og Goliat), funn i evalueringsfasen, samt de nordligste letebrønnene. Kystens næringsliv har tegnet inn NVE sine havvind-felt i nord inn i grønt. Foto: Oljedirektoratet og Ketil Svendsen

Plattformen ble fra starten av etablert med landstrøm, noe som reduserer CO2-utslippene med 300.000 tonn årlig. Det tilsvarer utslipp fra 100.000 personbiler.

– Norge er avhengig av å få avlaste den kraften som går til plattformene før 2030. Med Goliatvind kan vi tilføre rundt 30 prosent av behovet til hammerfestregionen alene, med 40 megawatt.

Birkeland peker på et bebudet kraftunderskudd i nord allerede fra 2027. Rundt Hammerfest øker kraftbehovet gjennom blant annet elektrifisering av Melkøya, ammoniakkfabrikk og videre utbygging av olje- og gassindustrien.

– Ingen av de andre nye havvindområdene har håp om å komme i drift før 2030.

Beregninger viser at en havvindpark med inntil fem turbiner på 15 megawatt hver, i snitt og i litt over halvparten av tiden kan yte inntil 75 megawatt med strøm. Med et gjennomsnittlig plattformbehov på 50 megawatt gir dette positiv strøm til fastlandet.

Goliatvind
  • Inntil 5 vindturbinerà 15 MW

  • Installert kapasitet på inntil 75 MW (ca.300 GWh årlig produksjon) tilført Hammerfest-regionen

  • Om lag5-10kilometerNordvestfor Goliat-plattformen
  • Plassering er fleksibel og under utredning
  • Foreløpig planlagt produksjonsstart i 2026-2027
Kilde: Vår Energi

Det er her samarbeidet med Vår Energi og deres landkabler kommer inn i bildet. Energiselskapet er operatør på Goliat, med Equinor som partner.

– Vår Energi ser på muligheten for å stille kraftkabel og nødvendig kapasitet på plattformen tilgjengelig nettopp for å bidra til dette. Odfjell Oceanwind og Source Galileo vil stå som utbygger og eier. Vår Energi har ikke planer om å inngå kommersielle eller operasjonelle forpliktelser i vindparken, forteller Vår energi sin visepresident for barentshavområdet, Vegard Bruaset, i en pressemelding.

Goliatplattformen har et energibehov tilsvarende 50 megawatt. Foto: VAAR ENERGI

Har tro på lisens

Birkeland har god tro på at havvindfeltet, som kommer i tillegg til NVE sin «bruttoliste» på 20 mulige havvindfelt langs kysten av Norge, kan få lisens.

– Endringer i lovverket og tydelige signaler fra myndighetene taler for det. Akkurat som med Tampen, der tillatelse ble gitt utenfor utlysningene.

Det er Odfjell Oceanwind sitt Deepsea Star-fundament for 15 megawatt vindturbiner som er aktuell i Goliatvind. Foto: Odefjell Oceanwind

Samarbeidsklimaet med fiskerne i nord er i tillegg av en langt annen karakter enn reaksjonene som kom etter rapporten som identifiserte hele 46 mulige, nye havvindområder.

Multiconsult-rapporten kom nemlig på oppdrag fra Norwegian Offshore Wind i samarbeid med havvind-utviklerne Equinor, Deep Wind Offshore, Hafslund og altså Source Galileo. Den «kuppet» i tillegg NVE sin offisielle utredning som kom noen dager senere. Birkeland medgir at kritikken fra fiskerne har vært tøff.

– Rapporten har uten tvil forsuret samtalen med fiskerne, og det beklager jeg sterkt. Det har aldri vært intensjonen å bygge ut over 300 gigawatt, men å identifisere områder som kan være ok for alle.

Birkeland har likevel tro på at prosessen kan fortsette.

– Vi er pragmatiske og voksne, og har håp om at vi kan få til videre dialog til beste for alle.

Har god dialog

Støyen rundt Multiconsult-rapporten står med andre ord i kontrast til arbeidet rundt Goliatvind-prosjektet, der Birkeland forteller om «fin enighet, og der planene er justert opp mot innspill fra fiskerne».

– Det er selvfølgelig skjær i sjøen som må håndteres, men vi føler at vi har en god dialog.

Nå starter arbeidet med å finne tekniske løsninger, og samtidig sikre at virksomheten ikke forstyrrer det etablerte oljefeltet. Havvindfeltet er tenkt fem til ti kilometer unna plattformen.

Birkeland røper at samarbeidspartnerne har vært i kontakt med både fremtidig og etablert industri. Han understreker at det ennå er et stykke frem i tid før den dialogen blir håndfast.

– I første omgang må det komme gode rammebetingelser fra myndighetene. Slik vi ser det er det ikke mulig å bygge noe forut for 2030 uten statlige støtteordninger. Det er selvfølgelig også avgjørende for at noen vil kjøpe strøm, sier Birkeland.