Lanserer nye fartøy: Melder seg på kampen om forsvarsmilliarder

Vard presenterer militærfartøy-serie. Har ambisjoner om å bygge norske krigsskip. Får med seg USA-selskap og italienske eiere med lang militær erfaring.

Vards forslag til militære fartøy i den nye Resilience-serien.
Vards forslag til militære fartøy i den nye Resilience-serien.Foto: Vard
Etter at det ble kjent i forrige uke at Forsvaret får en milliard-opprusting, er det mange verft som har lyst på av en del av «forsvarskaken».

Og mange drømmer nok om å bygge norske militærfartøy også.

Inkludert Vard, altså. Som er en del av internasjonalt verftskonsern.

– Konsernet har bygget krigsskip før. Vi har mye kunnskap. I tillegg har vi også et samarbeid med amerikanske våpenleverandører som Lockheed Martin. Dermed kan vi levere full pakke, helt ned til våpensystemene, sa Vards toppsjef til Kystens Næringsliv i fjor høst.

Les mer om denne saken her:

Får internasjonal drahjelp

Vard og deres italienske, eiere Fincantieri, melder seg nå på konkurransen om å bygge norske militærfartøy.

De har nå klar på tegnebrettet den nye Resilience-serien, som bestå av et knippe ulike militære fartøy.

– Dette er et konsept som er utviklet basert på RFI (forespørsel om informasjon) fra forsvaret som ble sendt til industrien for litt over ett år siden. Konseptet vil bli videreutviklet basert på de funksjons- og ytelseskravene som forsvaret vil presentere i forbindelse med anskaffelsesprosessen, sier informasjonssjef i Vard, Anne-Bente Skjellum til Kystens Næringsliv.

– Har dere levert militære fartøy til noen land?

– Vard har ikke levert militære fartøy til noen land. Men designselskapet Vard Marine som har base i USA og våre eiere Fincantieri, som leverer både design og ferdige fartøy, er en av verdens største leverandører på slike skip og har referanser fra en lang rekke land, sier hun.

Les mer om bakgrunnen til hvorfor verftene nå øyner milliardoppdrag:

Basert på den norske marinens innspill er Vard klar til å bidra med kunnskap til å designe og utvikle de nye marine fartøyene i den nye flåten som skal beskytte Norge. Vard kan gjøre dette fordi vi er skipsbyggere med full kontroll og eierskap over hele verdikjeden, melder selskapet.

De legger til:

– Vi har flere egne skrogverft med stor kapasitet og utruster og tester fartøyene i Norge med sikkerhetsklarert høykompetent personell.

(Copyright)
Publisert 18. April 2024, kl. 03.08Oppdatert 18. April 2024, kl. 07.42