Legger til side unike regler for verdensarvfjordene

Det åpnes nå for ulike typer drivstoff i fjordene, ikke bare biodrivstoff, heter det i Kystverkets korrigerte forslag.

Passasjerkrysser i Geiranger.
Passasjerkrysser i Geiranger.Foto: Flickr/Ub66

– Sjøfartsdirektoratet viser til to alternativer og anbefaler det ene. Det gjør vi i lys av utviklingen av EUs helt nye regelverk for å redusere klimagassutslipp, og de mange høringsinnspillene til overgangsordningen, sier prosjektleder Henrikke Roald, underdirektør i Underavdeling for regelverk og avtaler i Sjøfartsdirektoratet på direktoratets sider.

Etter Stortingets vedtak i 2018 om at verdensarvfjordene skal være utslippsfrie fra 2026, fikk Sjøfartsdirektoratet i mars 2022 i oppdrag fra KLD å utarbeide regelverket. Dette inkluderte også tilleggsvedtakene fra februar 2021 om å sikre cruiseanløp i verdensarvfjordene også etter 1. januar 2026.

Høringsrunden for forslaget er nå avsluttet, og Sjøfartsdirektoratet sender sitt korrigerte forslag og anbefaling til Klima- og miljødepartementet (KLD).

– Sjøfartsdirektoratet har selvsagt tatt på alvor vedtakene fra Stortinget, og leverer nå vårt svar på det todelte oppdraget vi fikk fra departementet. Vår anbefaling er sendt til KLD for videre behandling og beslutning, sier sjøfartsdirektør Knut Arild Hareide.

Miljøkravene for skip i verdensarvfjordene er allerede blant de strengeste i verden, og Sjøfartsdirektoratet anbefaler nå et alternativ som balanserer hensynet til nullutslipp og fortsatt cruisetrafikk i verdensarvfjordene.

Sjøfartsdirektoratet anbefaler også et unntak for passasjerskip som settes inn i rutetrafikk på grunn av planlagt veiarbeid eller akutte beredskapssituasjoner. Direktoratet vurderer om overgangsordningen bør utvides til å omfatte mindre skip, men anbefaler å beholde grensen på 10.000 bruttotonn.

(Vilkår)
Publisert 14. December 2023, kl. 06.25Oppdatert 14. December 2023, kl. 06.25
nullutslipp