Leverer milliardresultat – bekymrer seg over sjørøvere og kriger

– Det er ikke fristende å gi seg på topp. Tvert imot. Endelig får vi lønn for strevet. Men afrikanske pirater og kriger kan bli en utfordring for rederiet også i år.

Harald Fotland, Daglig leder i Odfjell SE.
Harald Fotland, Daglig leder i Odfjell SE.Foto: Arvid Steen

Konsernsjef Harald Fotland i Odfjell SE leverte denne uken et rekordresultat på 2,3 milliarder norske kroner.

– Hele organisasjonen er stolt og glad for de gode tallene. Vi har jobbet for disse gode resultatene i åtte år, siden vi startet en større omlegging og restrukturering i rederiet, sier Fotland til Kystens Næringsliv.

Han legger til at de gode resultatene ikke har kommet over natten.

– Vi har de siste årene jobbet knallhardt for å bli mer miljøvennlige, effektivisert våre fartøyer og forbedret havnerotasjoner. Kort sagt: Mange små og store tannhjul som har blitt smurt og som nå fungerer, sier Fotland til Kystens Næringsliv.

I tillegg har han fått god drahjelp av et godt kjemikalietransport-marked.

– De gode resultatene kommer også av at vi nå har 60-70 prosents kontraktsdekning på våre skip i 2024. Da får du også en god pekepinn på hvordan resultatene blir kvartal for kvartal framover, sier Fotland.

Odfjell SE har flere langtidskontrakter.

Det er de kontraktene som gir dem stabile inntekter, men som også gjør at de unngår de «dypeste dalene» i markedet, forteller Odfjell-sjefen.

– Vi har rundt 30-40 prosent av våre skip på spotkontrakter. Akkurat nå gir det gode inntekter. Grunnen til at spotandelen er lav hos oss, er at vi ønsker en stabil kontantstrøm.

Få skjær i sjøen

Markedet spår at Odfjell også i kommende kvartal vil levere gode resultater. Men det er nok av utfordringer for rederiet å gripe fatt i.

Mange av dem utenfor kysten av Afrika.

– I nærmeste framtid er det nok av krig og elendighet i verden som også rammer vår drift. I tillegg får vi rapporter om oppblomstring av piratvirksomhet langs vestkysten av Afrika og i farvannene utenfor Somalia og Afrikas horn. For ikke å glemme Malakkastredet.

Fotland forteller at organisasjonen jobber kontinuerlig for at ansatte skal ha en trygg arbeidsplass. Men:

– Vi blir mer og mer utfordret av pirater som ikke vil oss vel.

Blir motivert

– Er det ikke fristende å gi seg «på topp» med tidenes resultater for rederiet?

– Nei. Jeg jobber med en flott organisasjon som skaper gode ting. Vi blir bedre på miljøarbeid, og vi driver lønnsomt og fornuftig. Jeg gir meg ikke med det første, humrer Fotland.

Han har tidligere sagt til Kystens Næringsliv at han gleder seg hver dag over å se de yngre i selskapet stå på for å få fart på klimatiltak i organisasjonen.

– Yngre arbeidstakere er veldig opptatt av det grønne skiftet. Det er en fryd å jobbe med dem. Samtidig må bransjen være fleksibel med å tenke nytt angående turnuser.

Odfjell har 10 uker til sjøs, med 10 uker hjemme. Ikke alle under 30 år eller dem med barn synes dette er ideelt, røper han.

– Dette er en ordning vi ser på. Gode turnusordninger er en del av rekrutteringspuslespillet, sier Fotland.

Les også denne saken med Harald Fotland, hvor han tar til ordet for at rekrutteringsdugnaden innen maritim næring er for dårlig:
(Copyright)
Publisert 10. May 2024, kl. 03.10Oppdatert 10. May 2024, kl. 03.10