Lite brukt klausul kunne hindret at verfts-oppdrag gikk til utlandet
Det er fullt mulig å legge inn en klausul om at kun norske verft kan være med i kampen om å bygge marineskip, sier ekspert.
– Det er i utgangspunktet ikke tillatt å stille krav om bruk av norske selskaper som eneste alternativ i offentlige anskaffelser. Men det finnes løsninger for dem som vil prøve, sier advokat Trine Lise Fromreide hos Simonsen Vogt Wiig til Kystens Næringsliv.
Men først litt om bakgrunnen for denne saken. Da skal vi over til en mann som hisset seg bra opp nylig:
Det ble mye støy rundt denne saken:
Bjørkeli mener det er horribelt at norske verft ikke får byggekontraktene på ferjene.
– Jeg mener det er håpløst at Statens vegvesen stiller langt strengere krav til seg selv når det gjelder HMS og arbeidsforhold, enn til dem som vinner et anbud. Med det mener jeg at etter all sannsynlighet vil byggingen av de nye helelektriske ferjene på Oppedal-Lavik-sambandet bygges i Tyrkia, eller andre land utenfor EU, sier han til Kystens Næringsliv.
Offentlige kan få unntak
Å sette store kontrakter ut på anbud er ingen enkel affære. Uansett om man er offentlig aktør, militær eller privat.
Advokat Fromreide understreker at for eksempel Forsvaret kan sette ut militære fartøy ut på anbud, kun i Norge, dersom det verner om nasjonale vesentlige sikkerhetsinteresser.
– Det er i utgangspunktet ikke tillatt å stille krav om bruk av norske selskaper som eneste alternativ i offentlige anskaffelser, sier Fromreide.
Men det finnes unntak:
– Dersom en skal sette krav til nasjonalitet må det være hjemlet i anskaffelsesregelverket. Her er det bare snevre unntak som for eksempel i enkelte forsvarsanskaffelser.
– I anskaffelsesregelverket, som følger EØS-avtalen og anskaffelsesdirektiver, står prinsippene om likebehandling og ikke-diskriminering av leverandører fra andre EØS-land sentralt. Likebehandlingsprinsippet og ikke-diskriminering innebærer at det ikke er adgang til å stille krav om nasjonal tilhørighet som eneste kriterium for deltakelse eller tildeling av en kontrakt.
– Prinsippet skal sikre at leverandører fra andre EØS-land skal ha lik mulighet til å konkurrere på like vilkår som nasjonale leverandører, sier hun.
Finnes løsninger
Det som kan være en mulighet som er fullt lovlig, mener advokat Fromreide, er å stille krav og kriterier knyttet til gjennomføring av anskaffelsen, som indirekte kan favorisere virksomheter med en sterk tilknytning til Norge uten å bryte prinsippene.
-Det kan for eksempel være krav knyttet til materialer tilgjengelig i Norge, levering i Norge, kvalitet, miljø, eller liknende. Dette forutsetter at kravene eller kriteriene ikke diskriminerer leverandører fra andre EØS-land, og for øvrig er i samsvar med anskaffelsesregelverket.
-Nei, det kjenner jeg ikke til.
– Ja det hender at enkelte kunne tenke seg å begrense tilbudsgivere til lokale leverandører for å støtte det lokale næringsliv.
(Vilkår)