Lover kake etter å ha landet havvind-avtaler verdt mer enn 17 milliarder kroner

«Den største rammeavtalen i selskapets historie» kommer relativt kort tid etter Nexans-avtalen med å forbinde Irland med kontinentet. Denne gangen er det Tyskland og Nederland som skal sikres strøm fra havvind.

Fartøyet «Nexans Aurora», bygget ved Ulstein Verft, skal stå for kabelleggingen.
Fartøyet «Nexans Aurora», bygget ved Ulstein Verft, skal stå for kabelleggingen.Foto: Ulstein

– Det blir kake. Snart!

Kommunikasjonsdirektør i Nexans, Kristin Hessen, forteller til Kystens Næringsliv at avtalen skal feires. Før 17. mai.

– Dette betyr enormt mye for oss, både for å sikre arbeidsplasser, utvikling og produksjonen videre. Samtidig befester det vår posisjon som en av verdens ledende produsenter, sier Hessen.

Vi har fått nyhetsbrev!

Redaksjonssjef Stig Erik Elliott oppdaterer deg ukentlig på det viktigste som skjer i maritim industri og leverandørnæring.
Meld deg på nyhetsbrevet

Tre kontrakter

Rammeavtalen Nexans har inngått omfatter tre kontrakter til en verdi av mer enn 17 milliarder norske kroner, omfatter kabellegging til fastlandet og sammenknytning av de tre havvindparkene BalWin 3, Lanwin 4 og Lanwin 2 i den tyske delen av Nordsjøen.

Totalt omfatter betyr det mer enn 2.160 kilometer med undervanns- og landkabler for å overføre 6 gigawatt energi til fastlandet. Det omfatter ikke bare produksjon av undervanns- og landkabler til havvindparkene, men det som omtales som nøkkelferdige prosjekter.

«Nøkkelferdig» betyr fullt byggherreansvar for prosjekt, ingeniørarbeid, forhandlinger med underleverandører, konstruksjon og installasjon for tre prosjekter som skal forbinde tre større havvindparker i den tyske delen av Nordsjøen til kontinentet. Prosjektet omfatter derfor Nexans eget kabelleggingsfartøy «Nexans Aurora». Avtalene med underleverandørene kommer i tillegg til den inngåtte avtalen.

Havvindparkene er ennå i planleggingsfasen, og kabelleggingen skal utføres for nederlandske TenneT.

– Tenk norske Statnett, men for Nederland og deler av Tyskland, forklarer Hessen.

Samarbeidet med nederlandske TenneT har vart gjennom flere prosjekter, og har gjort det mulig for det norske selskapet å lande rekordavtalen.

– Der er i ferd med å ferdigstille en helt ny fabrikk. Er det der kablene skal produseres?

– Kablene skal produseres i Halden. Om det blir i den nye eller den gamle fabrikken får vi se. Vi er i disse dager i ferd med å bemanne opp til den nye fabrikken

Når den prosessen er ferdig vil arbeidsstokken i Halden omfatte rundt 1000 personer, med vel 700 i selve fabrikken.

– Om flere hender vil trenges i forbindelse med de nye kontraktene må vi evaluere fortløpende.

Største siden desember

I fjor gjennomførte Nexans vellykkede tester på det de selv omtaler som banebrytende teknologi med 525 kV likestrømskabler. Det er denne typen kabel som for første gang skal tas i bruk.

Rammeavtalen er for øvrig den største siden desember i fjor, da Nexans fikk oppdraget med å forbinde Irland med kontinentet, i form av verdens lengste plastbelagte høyspente likestrømskabel, The Celtic Interconnector.

Denne forbindelsen omfattet «bare» 1000 kilometer med kabel.

– Dette er den hittil største ordren vi har fått, sa kommunikasjonsdirektør Kristin Hessen da, og la til:

– Det er en trend i markedet at prosjektene blir større og større.

Også i sentraladministrasjonen i Nexans er man svært fornøyd med den nye kontrakten.

– Usikkerheten i energiforsyning krever investeringer i offshorenettet i hele Europa. Dette kan bare skje gjennom sterke og langvarige samarbeid mellom leverandører og nettoperatører. Nettverksavtalen i regi av TenneT er en perfekt løsning på utfordringene i markedet, uttaler Vincent Dessale, administrerende direktør og visekonsernsjef i Nexans, i en pressemelding.

(Copyright)
Publisert 8. May 2023, kl. 04.42Oppdatert 10. May 2023, kl. 10.40