Den indiske mannen sendte søknad om midlertidig arbeidstillatelse som faglært til UDI. Ett av vedleggene var dokumentasjon på fullførte ingeniørstudier.

Merkelig datering

Utdannelsen skulle han ha tatt ved Excel Polytechnic College sør i India.

Her tilbys teknisk utdannelse og ingeniørkompetanse innenfor en rekke ulike fagområder, deriblant maskinfag, elektronikk og informasjonsteknologi.

Vi har fått nyhetsbrev!
Redaksjonssjef Stig Erik Elliott oppdaterer deg ukentlig på det viktigste som skjer i maritim industri og leverandørnæring.

UDI fattet imidlertid mistanke da de fikk se vitnemålet fra den aktuelle høyskolen. En av grunnen var at mannen også sendte inn vitnemål fra videregående skole. Det spesielle var at vitnemålene fra høyskolen og den videregående skolen var datert omtrent samtidig.

I retten forklarte mannen at det var en logisk grunn til dette: Han måtte ta opp noen fag for å sluttføre videregående, og han gjorde dette samtidig som han gikk på høyskolen.

Ukjent for høyskolen

Verre er det slik retten ser det at Excel Polytechnic College ikke har registrert noe vitnemål på mannen.

– Det finnes ingen studenter i deres register med navnet som står på vitnemålet, og sertifiseringsnummeret stemmer ikke overens med dem som brukes av skolen, heter det i dommen.

Mannen hadde i retten ingen forklaring på hva dette skyldtes, foruten at det måtte være en feil i skolens systemer.

Bestilte vitnemål

I domspremissene blir det trukket frem at feil kan skje. Fra påtalemyndigheten fikk imidlertid retten fremlagt utskrift fra Whatsapp-chatter fra mannens mobil.

Her kom det frem at han har vært i kontakt med et selskap som har laget vitnemål for ham. Han har sendt bilde av seg selv til selskapet, samt oppgitt hva som skal stå på vitnemålet.

Han fikk også et ferdig laget diplom sendt tilbake for godkjenning. Mannens forklaring om at dette skulle «skulle være en form for attestering av originaldokumentene», avvises fullstendig.

– Samlet sett er ikke retten i tvil om at vitnemålet fra Excel Polytechnic College er falskt, heter det i dommen.

Må sone i fengsel

Det er etter straffeloven § 221 ulovlig å «gi uriktige opplysninger til offentlige myndigheter når opplysningen er bestemt til å avgi bevis».

Retten mener at vitnemålet mannen la frem klart blir rammet av denne paragrafen.

– Det er ingen formildende omstendigheter. Straffen kan settes til fengsel i 60 dager. Det skal gis ni dager fradrag for utholdt varetekt, heter det i dommen.

Dommen er ikke rettskraftig.